Na hlavný obsah

Istanbulský dohovor vstúpil do platnosti, Slovensko ho stále neratifikovalo

Uzákonilo ho 21 členských krajín.

Istanbulský dohovor vstúpil do platnosti, Slovensko ho stále neratifikovalo
Ilustračná snímka - Európsky parlament Foto: TASR/Jaroslav Novák

Istanbulský dohovor o ochrane žien vstúpil do platnosti pre Európsku úniu ako organizáciu. To znamená, že dohovor je záväzný pre úniu ako celok, ako aj pre jednotlivé členské štáty. Slovensko patrí k menšej skupine krajín, ktoré dohovor ešte neratifikovali. Je preto pre nás záväzný iba vo veciach, ktoré patria do právomoci Európskej únie.

Istanbulský dohovor uzákonilo 21 členských krajín okrem Slovenska, hoci sme ju podpísali. Rovnako je to tak v Česku, Maďarsku, Bulharsku, Litve, či Lotyšsku. „Istanbulská zmluva sa tak stala záväznou iba v záležitostiach, v ktorých má únia právomoci. Teda napríklad v azylových otázkach, v justičnej spolupráci alebo sa na ňu môžu odvolávať zamestnanci unijných inštitúcií,“ povedal Martin Dvořák, minister pre Európske záležitosti v Česku.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Slovensko dokument podpísalo pred dvanástimi rokmi. Odvtedy sa ťahá prísľub jej ratifikácie, ktorá je pre politické nezhody zatiaľ v nedohľadne. „Nemalo by to byť predmetom zbytočných politických hádok, pretože bezpečnosť žien a detí je niečo, čo má byť norma, to nie je žiadna kultúrno-etická vojna,“ skonštatoval poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Dokument odsudzuje domáce násilie, sexuálne obťažovanie, znásilnenie, nútené manželstvá, či takzvané zločiny zo cti. V Európskej únii zažila fyzické alebo sexuálne násilie každá tretia žena. So sexuálnym obťažovaním má skúsenosť viac ako polovica žien.

„Slovensko neurobilo absolútne nič. Od zberu dát až po neviem aké opatrenia, ktoré by smerovali jednak k prevencii a jednak aj k starostlivosti o obete domáceho násilia,“ uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Najmä konzervatívni europoslanci za dokumentom vidia ideologizáciu problému.

„.Ja tvrdím, že je kontroverzný a neprináša tú konkrétnu pomoc tým ženám,“ vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann. Ďalší politici argumentujú, že dokument ohrozuje definíciu manželstva medzi mužom a ženou. V Istanbulskom dohovore sa však o partnerských zväzkoch medzi ľuďmi rovnakého pohlavia nepíše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko