Na hlavný obsah

Izraelskí občania majú okamžite opustiť Egypt a Jordánsko, bezpečnostná rada zvýšila stupeň výstrahy

Izrael sľúbil, že Hamas, ktorý má pásmo Gazy pod kontrolou, zničí.

Izraelskí občania majú okamžite opustiť Egypt a Jordánsko, bezpečnostná rada zvýšila stupeň výstrahy
Izrael vyzval svojich občanov aby okamžite opustili Egypt a Jordánsko. Foto: RTVS

Izrael vyzval v sobotu svojich občanov, aby okamžite opustili Egypt a Jordánsko. Spravil tak v čase rastúceho napätia v regióne v súvislosti s jeho ozbrojeným konfliktom s palestínskym militantným hnutím Hamas, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Izraelská národná bezpečnostná rada zvyšuje stupeň výstrahy pre Egypt (vrátane Sinajského polostrova) a Jordánsko na stupeň 4 (vysoké ohrozenie): odporúčame do týchto krajín necestovať a tým, ktorí tam sú, aby čím skôr odišli,“ uvádza vo vyhlásení izraelská bezpečnostná rada.

Izrael zverejnili toto oznámenie len niekoľko dní po tom, čo v rámci preventívnych opatrení odvolal z Turecka svojich diplomatov. Ešte predtým vyzval na odchod aj svojich občanov.   

K výzve prichádza po niekoľkých dňoch protestov na Blízkom východe proti izraelskému bombardovaniu pásma Gazy. Izrael tak reaguje na útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo v Izraeli vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael prisľúbil, že Hamas, ktorý má pásmo Gazy pod kontrolou zničí, a jeho útoky si podľa úradov v Gaze vyžiadali životy už vyše 4100 Palestínčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet