Na hlavný obsah

Kamióny s pomocou čakali na hraniciach celé dni: Do pásma Gazy začali privážať z Egypta lieky aj potraviny

Na egyptskej strane sa nahromadili tony pomoci.

Kamióny s pomocou čakali na hraniciach celé dni: Do pásma Gazy začali privážať z Egypta lieky aj potraviny
Hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a Gazou. Egyptian rally supports the Gaza Strip as U.N. Secretary-General Antonio Guterres speaks at the Rafah border crossing, Egypt, Friday, Oct. 20, 2023. (AP Photo/Mohammed Asad) Foto: TASR/AP

Kamióny s humanitárnou pomocou, ktoré niekoľko dní čakali na Sinajskom polostrove, v sobotu (21. 10.) prešli cez hraničný priechod Rafáh z Egypta do pásma Gazy.

Informovali o tom agentúry s odvolaním sa na zábery egyptskej štátnej televízie. V palestínskom pásme Gazy, ktoré Izrael od 7. októbra masívne bombarduje v odvete za útok hnutia Hamas, sa zhoršuje humanitárna kríza, a miestni obyvatelia podľa humanitárnych organizácií dodávky pomoci nevyhnutne potrebujú.

V živom vstupe sa prihlásil aj spolupracovník RTVS Matej Šulc:

Nie je však jasné, ako dlho zostane prechod otvorený. Izrael súhlasil s tým, že do Gazy vpustí 20 nákladných vozidiel. Stovky držiteľov zahraničných pasov tam tiež stále čakajú, kým im bude umožnený odchod do Egypta.

„Konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý má dnes vstúpiť do krajiny, je o veľkosti 20 nákladných áut. Vezú lieky, zdravotnícky materiál a obmedzené množstvo potravín (konzerv),“ uviedla dopoludnia mediálna kancelária Hamasu, píše Reuters. Očakávané kamióny s pomocou ale „nezmenia katastrofálny zdravotný stav v Gaze“, dodala kancelária.

Konvoj je „kvapkou v mori“ v množstve pomoci, ktorú je v pásme Gazy potrebné, povedala BBC Juliette Toumaová, ktorá pracuje pre Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Civilisti v Gaze podľa nej potrebujú „nepretržitý prístup k humanitárnej pomoci vrátane paliva pre vodné čerpadlá,“ dodala. Izrael odmietol povoliť dovoz pohonných látok, ktoré sú však nevyhnutné, pretože na niektorých miestach úplne došla voda. Aj nemocnice, ktoré ošetrujú obrovské množstvo zranených ľudí, potrebujú palivo do generátorov.

Od rána boli na egyptskej strane priechodu pripravované nákladné vozidlá a na mieste bol nachystaný pohraničný personál. Egyptská štátna televízia potom ukázala niekoľko nákladných áut prechádzajúcich obrovskými bránami hraničného priechodu. Čoskoro popoludní kamióny vyjazdili z hraničného priechodu Rafáh a dorazili do južnej časti pásma Gazy, povedal agentúre Reuters palestínsky pohraničník.

Izraelská armáda uviedla, že humanitárna pomoc do pásma Gazy bude smerovať len na juh. Predtým vyzvala palestínskych civilistov, aby sa do týchto miest presunuli a vyhli sa tak bojom s Hamasom.

Vpustených bude 20 kamiónov

Podľa dohody Egypta s Izraelom bude vpustených iba 20 kamiónov, všetky dodávky od egyptského Červeného polmesiaca pre palestínsku odnož rovnakej organizácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že spolupracuje s Červeným polmesiacom, aby zabezpečila, že sa do nemocníc v Gaze dostane zdravotnícky materiál.

Vozidlá s týmito zásobami sú podľa nej v Egypte a smerujú na priechod Rafáh. Jeden z predstaviteľov OSN uviedol, že ďalšiemu konvoju bude možno povolený prejazd až v pondelok. Izraelská vláda požadovala, aby pred povolením ďalších dodávok videla dôkaz, že sa dodávok pomoci nezmocnil Hamas alebo ich neodklonil.

Na egyptskej strane hranice sa posledné dva týždne hromadia tony pomoci a čakajú, kým sa dostanú k viac ako dvom miliónom obyvateľov pásma Gazy, ktorí sú odrezaní od dodávok potravín, vody, elektriny i palív. Štátnici aj medzinárodné organizácie v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v pásme Gazy varovali pred humanitárnou katastrofou a naliehali na Egypt, aby umožnil prevoz pomoci na palestínske územie.

Palestínski ozbrojenci z pásma Gazy vykonali 7. októbra prekvapujúci útok na Izrael, pri ktorom zahynulo vyše 1400 ľudí, a zhruba dve stovky ďalších boli unesené. Izrael potom Hamasu sľúbil úplné zničenie a začal masívne bombardovanie pásma Gazy, ktoré podľa miestnych úradov pripravilo o život viac ako 4300 ľudí a ďalších 13-tisíc zranilo. Na palestínske územie tiež uvalil totálnu blokádu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet