Na hlavný obsah

Pod troskami nemocnice po zásahu raketou zahynuli v Gaze stovky ľudí

Hamas hovorí o izraelskom nálete, Izrael o zle odpálenej rakete Hamasu.

Pod troskami nemocnice po zásahu raketou zahynuli v Gaze stovky ľudí
Na snímke hľadajú v sutinách preživších. Foto: Profimedia

Najmenej 500 ľudí zahynulo po zásahu raketou pod troskami nemocnice Al-ahlí v meste Gaza, oznámilo v utorok (17. 10.) ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, kde vládne islamistické hnutie Hamas.

Hamas tvrdí, že išlo o izraelský nálet, Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že podľa počiatočného vyšetrovania bola explózia nemocnice výsledkom neúspešného odpálenia rakety palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Predseda palestínskej samosprávy, ktorá sídli na Západnom brehu Jordánu, Mahmúd Abbás medzitým podľa palestínskej agentúry WAFA vyhlásil trojdňový smútok. Káhira útok na nemocnicu silno odsúdila a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo.

Izraelská armáda v reakcii na výbuch uviedla, že nemieri na takéto objekty. Armáda dodala, že okolnosti incidentu stále preveruje.

Vláda Hamasu nálet na nemocnicu označila za vojnový zločin. „V nemocnici boli stovky chorých a zranených a ľudí, ktorí boli prinútení opustiť svoje domovy,“ uviedla vo vyhlásení. Lekár Zijád Šahádá, ktorý pôsobí v Gaze, televízii Al-Džazíra povedal, že nemocnica bola pokladaná za bezpečné miesto, kde sa ukrývali civilisti, ktorí utiekli zo svojich domovov. „Mŕtvych je teraz vyše 500, ale myslíme, že ich bude vyše 1 000. Je to masaker, „povedal.

Spravodajský web televízie Al-Džazíra píše, že nemocnica stále horí. „Masaker v nemocnici Al- Ahlí nemá v našej histórii obdoby. Zatiaľ čo v minulých vojnách a dňoch sme boli svedkami tragédií, to, čo sa odohralo dnes v noci, sa rovná genocíde, „uviedol hovorca palestínskej civilnej obrany Mahmúd Basal.

Palestínčania vyšli do ulíc

Do ulíc na protest proti náletu podľa Al-Džazíru vyšli Palestínčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu, a to okrem iného v mestách Nábulus a Džanín. Palestínsky prezident Abbás vyhlásil trojdňový štátny smútok.

„Je to genocída. Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite zasiahlo a zastavilo tento masaker. Mlčanie už nemožno akceptovať,“ uviedla v stanovisku Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP). Rad palestínskych frakcií tiež vyzval na protestný generálny štrajk.

Predtým palestínske úrady uviedli, že pri izraelských náletoch v Pásme Gazy od 7. októbra zahynulo asi 3-tisíc ľudí. Izrael začal Gazu bombardovať po krvavom útoku Hamasu na južný Izrael, pri ktorom zahynulo asi 1 400 osôb, najmä civilistov. Palestínskych civilistov na severe Pásma Gazy Izrael vyzval na evakuáciu na juh a tvrdí, že cielia na infraštruktúru Hamasu.

Al-Džazíra píše, že útok na nemocnicu zvyšuje tlak na amerického prezidenta Joea Bidena pred jeho stredajšou (18. 10.) návštevou Izraela. Podľa televízie Biely dom v posledných dňoch začal viac zdôrazňovať potrebu riešiť humanitárnu situáciu v Pásme Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet