Na hlavný obsah

Jarabice, zajace i bažanty: Poľnohospodári vracajú prírode to, čo jej vzali. Slávia prvé úspechy

V týchto dňoch sa do krajiny dostalo 150 jarabíc.

Jarabice, zajace i bažanty: Poľnohospodári vracajú prírode to, čo jej vzali. Slávia prvé úspechy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prírode vracajú to, čo z nej svojou činnosťou berú. Desiatky jarabíc, zajacov aj bažantov vychovali poľnohospodári spolu s poľovníkmi neďaleko Mojmíroviec pri Nitre. Teraz sa ich snažia dostať na slobodu. Zveri ubúdalo, lebo jej chýbali podmienky na život.

Tam, kde namiesto poľnohospodárskej produkcie celý rok rástol úhor, našli po novom domov desiatky jarabíc poľných. Poľnohospodári s poľovníkmi ich sami vychovali z drobných kuriatok.

Téme vypúšťania zveri sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová RTVS:

„Je to vo vlastnej réžii poľnohospodárskeho družstva, snažíme sa to, čo poľnohospodárska činnosť vykonáva na našej poľnohospodárskej krajine, vrátiť nejakým spôsobom naspäť, lebo máme na to možnosti, máme na to aj schopnosti,“ hovorí miestny poľovný hospodár z Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce Peter Schultz.

Len v týchto dňoch sa do krajiny dostalo 150 jarabíc. V prírode tieto vtáky chýbajú dlhodobo, v Mojmírovciach ich preto vychovávajú a vypúšťajú už niekoľko rokov.

„Až teraz sa začínajú objavovať prvé také úspechy, z ktorých sa tešíme. Nevidíme ešte až tak tie veľké kŕdle, ale vidíme páriky, ktoré sú tam a sú na rôznych lokalitách, takže táto činnosť nás napĺňa,“ hovorí predseda Poľovného združenia Breza Poľný Kesov Ján Vrba.

Zajace, bažanty a jarabice

Okrem jarabíc sa v týchto dňoch do biopásov aj do okolitej prírody dostávajú aj desiatky zajacov a bažantov, ktoré tiež spolu vychovávajú poľnohospodári a poľovníci.

„Všetko to, čo dochováme v priebehu apríla až do toho septembra, tak takto v októbri vypúšťame,“ hovorí Vrba.

„Najťažšie sa pracuje s jarabicami, nevzdávame sa, pracujeme na tom, aby sme každým rokom vypustili určité množstvo,“ uviedol Schultz.

„Je to radosť z toho, keď to v tom chotári vidíme, že tá zver napreduje a tie stavy, keď to na jar čítame, tak rastú,“ povedal Vrba.

Projekt odchovu a vypúšťania malej zveri má korene v Mojmírovciach. Od miestneho družstva ho však už prebrali napríklad aj poľnohospodári v Leviciach, Rimavskej Sobote či Smižanoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko