Na hlavný obsah

Jednotky Hamasu prenikli do južného Izraela. Dostali sa tam podmorským tunelom, tvrdí armáda Izraela

Izrael sa ubránil.

Jednotky Hamasu prenikli do južného Izraela. Dostali sa tam podmorským tunelom, tvrdí armáda Izraela
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupine ozbrojencov Hamasu sa z pásma Gazy podarilo preniknúť do južného Izraela, kde ich ale zlikvidovala izraelská armáda. Informuje o tom server CNN s odvolaním sa na izraelskú armádu. Podľa nej sa radikáli do Izraela dostali tunelom pod morom.

V noci na stredu (25. 10.) Izrael pokračoval v náletoch na pásmo Gazy. Zasiahol tiež na okupovanom Západnom brehu, kde zomreli traja Palestínčania, a útočil aj na ciele v Sýrii.

Izraelskí vojaci na „bunku potápačov“ narazili južne od izraelského mesta Aškelon, ktoré leží pár kilometrov od pásma Gazy. „Vojaci námorníctva oddiel zlikvidovali,“ uviedla izraelská armáda, ktorá pri úzkom pobrežnom páse sústredila desaťtisíce vojakov.

Izraelské lietadlá potom zaútočili na základňu potápačov v Gaze a snažili sa zabezpečiť, aby sa touto cestou do Izraela už žiadny ozbrojenec nedostal.

Izrael v noci na stredu znovu uskutočnil tiež nálety na Sýriu, ktoré sa zamerali na armádnu infraštruktúru a mínometné odpaľovacie zariadenia, z ktorých podľa izraelskej armády v utorok prišiel útok na Izrael.

Teraz panujú obavy, že nemocniciam v pásme Gazy sa už čoskoro minú zvyšky pohonných hmôt a budú bez elektriny, ktorú generátormi. Na živote by to podľa serveru BBC News mohlo ohroziť vyše tisíc ľudí.

Podľa OSN by bolo na uspokojenie základných potrieb potrebné, aby sa do Gazy dostávalo denne najmenej 160-tisíc litrov pohonných látok. Izrael v utorok odkázal, nech sa OSN obráti na Hamas, ktorý podľa neho pohonných látok má stále dostatok.

Situáciu v Gaze kritizoval Detský fond OSN (UNICEF), podľa ktorého je „čoraz väčšou škvrnou na našom kolektívnom svedomí“. Miera úmrtia a zranenia detí je podľa neho „jednoducho ohromujúca“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet