Na hlavný obsah

V Gaze vnikli tisícky ľudí do skladov humanitárnej pomoci. Berú si jedlo aj iné zásoby

Môže ísť o varovný signál.

V Gaze vnikli tisícky ľudí do skladov humanitárnej pomoci. Berú si jedlo aj iné zásoby
Palestínčania nesú telá svojich príbuzných zabitých pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí na juhu a v centrálnej časti Pásma Gazy vtrhli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo a ďalšie zásoby potrebné na prežitie. Informoval o tom dnes Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Podľa zástupcu úradu je to varovný signál, že občiansky poriadok sa v oblasti začína rúcať, uviedla agentúra AP.

„Je to znepokojivé znamenie, že po troch týždňoch vojny a tvrdej blokáde sa občiansky poriadok začína rúcať. Ľudia majú strach, sú frustrovaní a zúfalí. Napätie a strach ešte zosilneli pre prerušenie telefonického a internetového spojenia,“ povedal šéf pobočky UNRWA v Pásme Gazy Thomas White.

Pozrite si informačný blok Správ :24 o situácii na Blízkom východe:

Veľmi málo kamiónov, pomalé procesy, prísne kontroly a zákaz dodávok pohonných hmôt, to všetko podľa neho komplikuje pomoc a zvyšuje napätie v oblasti.

UNRWA v nedeľu (29. 10.) uviedla, že do niekoľkých jej skladov a distribučných centier v strednej a južnej časti Pásma Gazy vtrhli tisíce ľudí a brali múku a ďalšie základné potraviny aj hygienické potreby. Presun státisícov ľudí zo severu oblasti, kde sa vedú najväčšie boje, spôsobuje kolaps na juhu, uviedla UNRWA.

Telefónne a internetové spojenie v Pásme Gazy sa dnes začína pomaly obnovovať, prerušenie trvalo viac ako 24 hodín. Podľa reportéra BBC, ktorý je na juhu Pásma Gazy v meste Chán Júnis, je obnovenie spojenia pre mnohých úľavou, pre niektorých ale šokom.

„Radšej by som bol, keby spojenie ďalej nefungovalo. Práve som sa dozvedel, že pri včerajšom izraelskom bombardovaní zomrela väčšina rodiny mojej manželky,“ povedal BBC jeden z obyvateľov Pásma Gazy.

Humanitárnej pomoci je málo

Humanitárna pomoc do Pásma Gazy sa dostáva len veľmi pomaly a v nedostatočnom množstve. Prvé dodávky sa tam od 7. októbra dostali až minulú sobotu cez priechod Rafáh na hranici Pásma Gazy s Egyptom, doteraz to bolo len 84 kamiónov, uviedla v nedeľu televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na egyptský Červený polmesiac.

Pred 7. októbrom, keď oblasť čelila čiastočnej blokáde, prúdilo do Pásma Gazy niekoľko stoviek kamiónov pomoci denne. V sobotu (28. 10.) nedorazila žiadna humanitárna pomoc. Podľa hovorcu palestínskeho Červeného polmesiaca to bolo kvôli prerušeniu telefonického spojenia, takže sa nedalo spojiť s egyptskou stranou.

Ozbrojenci z Hamasu a tisíce rakiet, ktoré súčasne s pozemným vpádom vypálili, zabili na 1,4-tisíca ľudí, vrátane detí. Pri bombardovaní Pásma Gazy zomrelo podľa palestínskych úradov vyše osemtisíc ľudí, vrátane viac ako 3,5-tisíca detí.

Od 7. októbra Izrael uvalil na Pásmo Gazy totálnu blokádu. Zastavil dodávky elektriny, vody, potravín, liekov aj paliva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet