Na hlavný obsah

Koniec zbytočného vyhadzovania spotrebičov. Výbor europarlamentu schválil takzvané právo na opravu

Ide o smernicu známu ako právo na opravu.

Koniec zbytočného vyhadzovania spotrebičov. Výbor europarlamentu schválil takzvané právo na opravu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Koniec zbytočného vyhadzovania tovarov a ľahšie opravy. Práve to by mali priniesť nové európske pravidlá, ktoré v stredu (25. 10.) schválil výbor Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov.

Vďaka smernici známej ako právo na opravu budú musieť výrobcovia ponúkať opravy, ak nevyjdú drahšie ako predaj nového tovaru. O návrhu budú hlasovať poslanci na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu koncom novembra.

Európski spotrebitelia a podniky bežne vyhadzujú tovar, ktorý by sa dal opraviť. Hromadí sa tak odpad a vyhadzujú súčiastky, ktoré by sa dali znovu použiť.

Európska komisia preto navrhla smernicu, ktorá zavádza takzvané právo na opravu, ktoré by malo platiť v priebehu aj po záruke. Pred jej vypršaním budú mať výrobcovia povinnosť ponúknuť opravu, ak nie je drahšia ako výmena.

Po záruke sa potom pri vybraných typoch tovaru opravy výrazne uľahčia. Konkrétne ide o práčky a sušičky, umývačky riadu, chladničky, televízie, mobily, stolové počítače a monitory, zváracie zariadenia, vysávače a tiež bicykle. Povinnosť sa týka v prvom rade výrobcov, ak tí nie sú v Európskej únii, pripadá potom na predajcov.

Po hlasovaní v Európskom parlamente budú nasledovať ešte takzvané trialógy, ktoré sú kľúčovou súčasťou prijímania noriem Únie. Na finálnom znení tak budú pracovať španielske predsedníctvo, europoslanci a Európska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika