Na hlavný obsah

Ľudia si ich zvolili, do parlamentných kresiel však nezasadnú. Niektorí politici avizujú, že si neprevezmú poslanecký mandát

Zastávajú funkcie inde.

Ľudia si ich zvolili, do parlamentných kresiel však nezasadnú. Niektorí politici avizujú, že si neprevezmú poslanecký mandát
Na snímke zľava Juraj Droba (SaS), Erika Jurinová (OĽANO a priatelia) a František Majerský (KDH). Foto: RTVS

Zoznam 150 poslancov je už známy. Niektorí sa do Národnej rady (NR) SR dostali vďaka popredným miestam na kandidátke, iní vďaka preferenčným krúžkom. Viacerí politici však avizujú, že si získaný mandát neuplatnia.

Viacerí zvolení kandidáti si napokon svoj mandát ešte nemusia uplatniť. Niektorí totiž zastávajú funkcie inde.

„Zo zvolených poslancov predpokladám, že si neuplatnia mandát županka Jurinová a župan Viskupič lebo to povedali aj v čase, keď išli na kandidátku, a zároveň teda uznávame pravidlo, že s jedným zadkom by sa nemalo sedieť na dvoch stoličkách,“ priblížil predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.

Uplatňovaniu, respektíve neuplatňovaniu poslaneckých mandátov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Predsedu samosprávneho kraja má aj strana SaS. Juraj Droba ešte počas volebnej noci naznačil, čo urobí. „Ja som na 100 percent zaviazaný Bratislavskému samosprávnemu kraju, získal som viac ako 140-tisíc hlasov, takže asi zostanem župan,“ uviedol Droba.

Rovnako aj strana Smer-SD má predsedu v Trenčianskom kraji. V predošlom volebnom období zastával Jaroslav Baška obe funkcie, teda bol aj poslancom parlamentu. Urobí tak aj teraz. „Za stranu Smer-SD si mandát prevezmú všetci zvolení kandidáti,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.

M. Šimečka dilemu nemá, F. Majerský áno

Predseda progresívcov Michal Šimečka už vopred avizoval, že v prípade úspechu vo voľbách si nebude uplatňovať mandát europoslanca. Rovnako tak jeho spolustraník Michal Wiezik. Zákon totiž ani neumožňuje vykonávať naraz funkcie poslanca národného a európskeho parlamentu.

„V tomto momente nemáme informácie o tom, že by sa niekto zo zvolených poslancov a poslankýň Progresívneho Slovenska rozhodol neuplatniť svoj mandát,“ uviedla hovorkyňa PS Alena Kuišová.

O tom, či si získaný poslanecký mandát naozaj aj uplatní, uvažuje aj záchranár zvolený na kandidátke KDH František Majerský. Do parlamentu sa prekrúžkoval zo 150 miesta. „je to také trpké víťazstvo a sám uvažujem, čo ďalej s mandátom,“ skonštatoval.

Strana Hlas tvrdí, že všetci jej novozvolení poslanci si plánujú poslanecký mandát uplatniť. Rovnako aj novozvolení poslanci SNS. „Všetci poslanci zvolení z kandidátky SNS si uplatnia svoj mandát a vytvoria poslanecký klub, ktorý bude jeden z najstabilnejších v parlamente na celé obdobie štyroch rokov,“ povedal Tomáš Taraba (SNS).

Konečné zloženie poslancov v parlamente ešte ovplyvní zostavenie novej vlády. Zvolených poslancov, ktorí sa stanú členmi vlády, totiž vystriedajú náhradníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko