Na hlavný obsah

Medzi Kosovom a Srbskom pretrvávajú napäté vzťahy. Na ich zmiernení sa nedohodli ani v Bruseli

Krajiny rokovali o situácii na severe Kosova.

Medzi Kosovom a Srbskom pretrvávajú napäté vzťahy. Na ich zmiernení sa nedohodli ani v Bruseli
Na ilustračnej snímke sú vlajky Kosova a Srbska. Foto: Unsplash/ Koláž RTVS

Lídri Kosova a Srbska sa v Bruseli nedohodli na zmiernení napätia vo vzájomných vzťahoch. Oznámil to vo štvrtok (26.10.) večer šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Priebeh rokovania podľa agentúry AP ukázal „hlbokú nedôveru“, ktorá panuje medzi kosovským premiérom Albinom Kurtim a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Obaja politici sa navzájom obviňujú zo zlyhania rozhovorov.

Vučič a Kurti v Bruseli rokovali o situácii na severe Kosova, kde žije srbská menšina. Na štvrtkovej schôdzi predstavitelia Únie predložili nový návrh na vytvorenie združenia miest na severe Kosova s výraznou srbskou menšinou.

K tomu sa kosovská vláda stavia odmietavo, keďže sa obáva vzniku srbského miništátu. „Bohužiaľ, strany neboli pripravené sa na tom dohodnúť bez predchádzajúcich podmienok, ktoré boli neprijateľné pre druhú stranu,“ uviedol po rokovaní Borrell.

Napätie medzi Belehradom a Prištinou vzrástlo koncom septembra, keď skupina asi 30 ozbrojencov vtrhla do obce Banjska (albánsky Bajskë) na severe Kosova a zabila policajta z radov kosovských Albáncov. Pri stretoch pri srbskom pravoslávnom kláštore vtedy policajti zastrelili troch útočníkov, kosovských Srbov.

Ani jedna zo strán nechce urobiť ústupok

Podľa agentúry AFP si kosovskí a srbskí predstavitelia navzájom vyčítali zlyhanie rokovaní v Bruseli, na ktorom sa zúčastnili aj nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron či talianska premiérka Giorgia Meloniová. Podľa Kurtiho Vučič odmietol prijať „veľkorysú kosovskú ponuku“.

„Som pripravený podpísať čokoľvek, okrem členstva Kosova v OSN a záležitosti týkajúce sa nezávislosti Kosova,“ uviedol Vučič.

Podľa agentúry AP hlavným problémom v rokovaní je, že ani Kosovo ani Srbsko nechcú urobiť ako prvý ústupok, pretože nemajú dôveru, že bude ústretový postoj obnovovaný. Borrell po rokovaní oboch krajín pripomenul, že urovnanie vzájomných vzťahov je podmienkou pre ich možné členstvo v EÚ.

Srbsko odmieta uznať samostatnosť svojej bývalej provincie Kosovo, ktorá sa osamostatnila po konflikte v rokoch 1998 a 1999. Na jar Európska únia oznámila, že vlády oboch štátov súhlasili s únijným plánom na urovnanie vzájomných vzťahov. Odvtedy však podľa agentúry AFP nenastal žiadny pokrok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet