Na hlavný obsah

Mienil zabiť kráľovnú Alžbetu II. kušou: Muža odsúdili na deväť rokov väzenia

Ide o prvý trest za vlastizradu v krajine za vyše 40 rokov.

Mienil zabiť kráľovnú Alžbetu II. kušou: Muža odsúdili na deväť rokov väzenia
Na snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Deväť rokov za mrežami vo štvrtok (5. 10).vymeral sudca britskému mladíkovi, ktorého predvlani zadržali na hrade Windsor a stráži povedal, že chcel zabiť vtedajšiu kráľovnú Alžbetu II.

Dvadsaťjedenročný Jaswant Singh Chail vo februári priznal vinu vo viacerých bodoch vrátane vyhrážania sa panovníkovi. Do väzenia má ísť po zavŕšení psychiatrickej liečby, informovala agentúra Reuters.

Chail prenikol do Windsoru na Vianoce roku 2021 s nabitou kušou a oblečený v čiernom kostýme s maskou. Alžbeta II. sa vtedy nachádzala v areáli aj so svojím najstarším synom Karolom. Nič sa jej však nestalo a zomrela až vlani v septembri vo veku 96 rokov.

Muž na mieste činu povedal ochranke: „Som tu, aby som zabil kráľovnú.“ Bez boja sa vzdal a neskôr vyšetrovateľom povedal, že si po príchode na hrad všetko rozmyslel a bolo mu jedno, či ho ostraha zabije alebo zadrží.

Prvé odsúdenie z vlastizrady po dekádach

Obvinený bol okrem iného na základe zákona zvaného Treason Act („zákon o velezrade“) z roku 1842, ktorý pojednáva výslovne o napadnutí monarchu alebo pokuse o takýto útok. Vo februári priznal vinu a teraz sa podľa médií stal prvým človekom odsúdeným za velezradu v Británii za viac ako 40 rokov. Taktiež sa priznal k vyhrážaniu smrťou a držaniu útočnej zbrane.

Zatiaľ zostane v psychiatrickej liečebni s maximálnou ostrahou, kam prvýkrát zavítal na začiatku roka 2022, rozhodol sudca Nicholas Hilliard. Chailovi uložil tzv. hybridný trest, čo znamená, že ho presunú do väzenia, „až po obdržaní liečby, ktorú potrebuje“. Čas strávený v liečebni sa mu bude počítať do výkonu trestu.

Mladík z juhu Anglicka sa podľa prokurátorov zaujímal o masaker z roku 1919, pri ktorom britskí vojaci začali strieľať do ľudí v indickom Amritsare.

Dával najavo záujem o širšiu ideológiu zameranú na búranie starých systémov. Tá zrejme zahŕňala aj fiktívne prvky zo sveta Hviezdnych vojen. Podľa sudcu Hilliarda nakoniec mladík „stratil kontakt s realitou“ a domnieval sa, že patrí k rádu Sithov. Sudca však povedal, že Chail nebol „psychotický“, keď útok na kráľovnú plánoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet