Na hlavný obsah

Podzemné tunely aj riziko vzniku tretieho frontu. Bývalý armádny náčelník priblížil, na čo sa musí Izrael pripraviť pri ofenzíve

Hovoril aj o riziku pre civilistov.

Podzemné tunely aj riziko vzniku tretieho frontu. Bývalý armádny náčelník priblížil, na čo sa musí Izrael pripraviť pri ofenzíve
Ilustračné zábery. Foto: RTVS

Izrael sa pripravuje na pozemnú operáciu do pásma Gazy proti teroristickému hnutiu Hamas. Podľa bývalého náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je na ňu krajina pripravená. Problém jej však môže robiť systém podzemných tunelov.

O štruktúre tunelov pod Gazou sa veľa nevie. Chodby sú dobre maskované a hovorí sa, že môžu mať desiatky kilometrov. Ide o jednu zo záležitostí, ktorú podľa Šedivého musí Izrael vyriešiť pri plánovaní ofenzívy.

„Ak by sa stalo, že útočiace vojská, skupiny, ktoré vyšlú za úplne iným účelom sa môžu dostať do situácie, kedy z tunelu spoza nich vylezú bojovníci Hamasu a napadnú ich zozadu. To by mohlo mať za následok veľké počty obetí na strane izraelských vojsk,“ priblížil Šedivý.

S bývalým náčelníkom Generálneho štábu Armády ČR Jiřím Šedivým sa o pozemnej operácii Izraela do pásma Gazy v relácii Aktuálne :24 rozprával moderátor RTVS Vlado Lichvár:

Dodal, že tieto podzemné komunikácie slúžia Hamasu aj na skladovanie munície a zdravotníckeho materiálu. Ide o systém, ktorý Izrael musí eliminovať bezprostredne po vstupe do pásma Gazy, tvrdí Šedivý.

Čo sa týka bezpečnosti civilistov, ktorí sa nespájajú s Hamasom, Šedivý sa domnieva, že sa ich z pásma Gazy nepodarilo evakuovať všetkých. V mestskom prostredí to pre nich znamená isté bezpečnostné riziko.

„V takomto husto zastavanom prostredí, kde de facto je veľmi malý rozhľad, množstvo úkrytov, z ktorých sa môže strieľať, tí, ktorí útočia, takmer každý otvor a priestor považujú za miesto z ktorého sa na nich môže viesť paľba. Dochádza tak pomerne k veľkým stratám na ľudských životoch, ktoré s vojnou nemajú nič spoločné,“ skonštatoval.

Riziko vzniku tretieho frontu

Odkedy Izrael začal bombardovať pásmo Gazy a odpovedať na provokácie Hizballáhu na hraniciach s Libanonom, stúpa aj násilie na okupovanom Západnom brehu. Šedivý si myslí, že konflikt graduje práve k tomuto dôsledku. Viedlo by to k rozdeleniu izraelských síl na tri časti.

„Už tam zasahujú aj izraelské policajné zložky a snažia sa eliminovať skupiny, ktoré by mohli spôsobiť veľké problémy tým, že by sa vytvoril ďalší front. Izraelská armáda by tak musela mať rozdelené sily na tri časti – jednu, ktorá bude v pásme Gazy, druhú blokujúcu Hizballáh a tretiu, ktorá by pacifikovala západný breh Jordánu,“ vysvetlil Šedivý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet