Na hlavný obsah

Milióny eur z Bruselu na obnovu Banskej Štiavnice sú v nedohľadne: Slovensko o ne dodnes nepožiadalo

Stále však nie sú definitívne stratené.

Milióny eur z Bruselu na obnovu Banskej Štiavnice sú v nedohľadne: Slovensko o ne dodnes nepožiadalo
Hasiči zasahujú pri požiari v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Milióny z Európskej únie na obnovu Banskej Štiavnice sú v nedohľadne. Pred takmer polrokom nám ich po ničivom požiari v historickom centre mesta podľa europoslancov prisľúbil Brusel. Slovensko však o ne dodnes nepožiadalo.

Krátko po požiari skupina europoslancov požiadala Európsku úniu o pomoc. Na obnovu Banskej Štiavnice žiadali využiť nevyčerpané eurofondy. „Požiadali sme Európsku komisiu, aby uvoľnila z rozpočtu Európskej únie prostriedky,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Robert Hajšel.

„Štiavnica je naozaj historicky európske významné mesto, takže ak sú nejaké možnosti pre európske riešenia, hľadáme ich,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik. „Bolo dohodnuté, že budú súhlasiť s tým, aby sa z toho balíka nedočerpaných finančných prostriedkov urobila zmena, aby tieto prostriedky dostala Banská Štiavnica,“ vysvetlila primátorka mesta Banská Štiavnica Nadežda Babiaková.

Finančnej pomoci požiarom postihnutej Banskej Štiavnici sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Nasledovať mala oficiálna žiadosť zo strany slovenských orgánov. Po takmer polroku sme opäť oslovili úrad vlády s otázkou, či spomínanú žiadosť zaslali. Odkázali nás na ministerstvo investícií.

„V rámci regionálneho operačného programu IROP nebola predložená žiadna žiadosť o nenávratné finančné prostriedky na projektovú prípravu v súvislosti s požiarom,“ priblížil vedúci tlačového oddelenia rezortu regionálneho rozvoja Andrej Ďuríček.

„Mohli ísť na to prostriedky z európskych peňazí, takto išli zo štátneho rozpočtu a mohlo ich byť viac,“ dodal europoslanec Hajšel.

Mesto môže využiť peniaze z inej pomoci

Rezort investícií v zaslanom stanovisku ďalej tvrdí, že mesto môže využiť peniaze z inej pomoci. „Cez program IROP sme však poskytli mestu Banskej Štiavnici vyše 345-tisíc eur v rámci opatrenia Fast care. A to na pomoc s kompenzáciou nákladov súvisiacich s prijatím utečencov z Ukrajiny. Túto sumu môže mesto použiť na akékoľvek účel podľa svojich potrieb,“ uviedol vedúci tlačového oddelenia rezortu Ďuríček.

„Prosím vás pekne, za 350-tisíc by sme asi ťažko zrealizovali rozsiahlu pamiatkovú obnovu po ničivom požiari, ktorá si vyžaduje milióny,“ reagovala primátorka mesta.

Európske peniaze na pomoc pre Banskú Štiavnicu ešte nie sú definitívne stratené. Na podanie spomenutej žiadosti má Slovensko čas do konca tohto roka. To, či ju však pošleme, bude závisieť aj na novej vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny