Na hlavný obsah

Turista v Údolí smrti nechcel zraziť tarantulu a tak šliapol na brzdu. Doplatil na to motocyklista

Previezli ho do nemocnice.

Turista v Údolí smrti nechcel zraziť tarantulu a tak šliapol na brzdu. Doplatil na to motocyklista
Na snímke tarantula. Foto: TASR/ František Iván

Kanadský turista putujúci po kalifornskom Národnom parku Údolie smrti utrpel zranenia pri dopravnej nehode, ktorá mala nezvyčajného vinníka – tarantulu, napísal v utorok (31. 10.) spravodajský server BBC News.

Podľa informácií služby národného parku si tarantulu prechádzajúcu cez cestu všimol pár švajčiarskych turistov idúcich v prenajatom obytnom vozidle. Vodič šliapol na brzdu, aby pavúka neprešiel. Na to nestihol zareagovať 24-ročný kanadský motocyklista, ktorý do vozidla zozadu narazil. Správa parku ho prepravila do nemocnice, ale jeho stav nie je známy. Pavúk vyviazol bez zranení a ušiel do púšte.

Tarantuly sú dlhé v priemere 13 centimetrov, ale môžu mať rozpätie nôh až 28 centimetrov. V Spojených štátoch žijú len na juhozápade.

Tieto obrie chlpaté tvory používajú jed na znehybnenie koristi, ktorá môže zahŕňať chrobáky, ďalšie pavúky a dokonca aj malé jašterice. Napriek svojej obávanej reputácii ale človeka neusmrtia. Ich pohryzenie sa dá prirovnať ku včeliemu bodnutiu, hoci ich chĺpky, ktoré vystreľujú na útočníka, môžu u ľudí vyvolať podráždenie kože alebo očí, dodala BBC.

Tarantuly trávia značnú časť života v podzemných norách. Vonku sú najčastejšie k videniu práve na jeseň, keď sa osemroční až desiati samci vydávajú hľadať partnerky na párenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet