Na hlavný obsah

Na Orave archeológovia objavili unikát: Nález stovky rokov starej šibenice vôbec nečakali

Výskum je len na začiatku.

Na Orave archeológovia objavili unikát: Nález stovky rokov starej šibenice vôbec nečakali
Archeológovia prehľadávajú zem kúsok po kúsku. Foto: RTVS

Nánosy hliny vo Veličnej na Orave ukrývali unikát. Archeológovia tam našli podpivničenú šibenicu pravdepodobne zo 17. storočia. Objavili aj ďalšie predmety, ktoré sú stovky rokov staré.

Archeológovia museli najskôr vypíliť náletové dreviny a odstrániť nánosy hliny. Potom ich čakalo prekvapenie. „Zachytili sme celý pôdorys predpokladanej šibenice, štvorcový pôdorys so zosilnenými piliermi na okrajoch, zachytili sme vstup do nadzemnej časti,“ priblížil Martin Furman, archeológ Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Archeologickému objavu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Našli sme niečo, čo sme vôbec nepredpokladali,“ povedal archeológ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Tomáš Kopták. „V širšom prostredí aj v rámci Uhorska to bude unikátny objekt,“ doplnil. Na čo pivnica slúžila, budú skúmať v archívoch. Mohli tam v minulosti zhadzovať popravených, no mohla to byť aj mučiareň.

„Tu sa popravovali ľudia, ktorí sa nejakým spôsobom prehrešili voči systému. Nevieme, či sa tu stínalo, alebo aj stínalo aj vešalo, to je otázka, ktorú na ktorú budeme hľadať odpoveď v archíve,“ priblížil Martin Furman.

Podľa Tomáša Koptáka existuje viac indícií alebo faktov, že ide o šibenicu. „Jednak je to druhé vojenské mapovanie, kde tá šibenica je zakreslená, máme to presne georeferencované, jednak je to potom miestna referencia a miestny názov šibenice. Je teda veľmi vysoký predpoklad alebo teda istota, že naozaj sme na šibenici,“ zhrnul.

Pátranie kúsok po kúsku

Archeológovia prehľadávajú zem kúsok po kúsku. Jednotlivé vrstvy hliny a korene stromov odstraňujú pomaly pomocou metličiek. Vďaka tomu odhalili pôvodnú zachovanú pieskovcovú dlažbu so sklonom. Na rohu objektu našli štrbinu, ktorá slúžila ako výlevka na čistenie podlahy. V šibenici tiež našli fajku s pôvodnou glazúrou.

Výskum je len na začiatku. Archológovia očakávajú, že sa pod zemou môžu ešte nachádzať pozostatky popravených, či ďalšie vzácne predmety. Archeológovia sa chcú ešte na miesto vrátiť. ak sa im podarí získať potrebné finančné prostriedky, miesto chcú komplexnejšie rozobrať už na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny