Na hlavný obsah

Najmenej 51 ľudí zahynulo po ruskom útoku v Charkovskej oblasti. Zelenskyj útok označil za teroristický

Ruské sily zrovnali so zemou kaviareň a obchod.

Najmenej 51 ľudí zahynulo pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Na mieste pracujú záchranári. Rusko tam podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zaútočilo na obec Hroza, ktorá leží 30 kilometrov západne od mesta Kupjansk.

„Dnes okolo 13.15 (miestneho času, 12.15 SELČ) Rusi zasiahli kaviareň a obchod, kde bolo veľa civilistov,“ napísal Synehubov. „Doteraz bolo z trosiek vytiahnutých 48 mŕtvych ľudí vrátane šesťročného chlapca,“ uviedol gubernátor, podľa ktorého bolo tiež šesť ľudí zranených, z toho jedno dieťa. Pod sutinami môžu byť ďalšie obete.

Incident prezident Zelenskyj odsúdil a označil ho za „brutálny ruský zločin“ a „úmyselný teroristický útok“. „Ruský teror treba zastaviť. Všetci, ktorí pomáhajú Rusku obchádzať sankcie, sú zločinci. Každý, kto podporuje Rusko, podporuje zlo,“ uviedol prezident, ktorý je na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v španielskej Granade.

Rusko vzdušným útokom zasiahlo v Chersonskej oblasti v meste Beryslav nemocnicu. Jej poschodie útok úplne zničil a ďalšie podlažie bolo zničené čiastočne. „Išlo o priamy zásah nemocnice,“ napísal na sociálnej sieti šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. Informoval o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Ruský útok poškodil aj automobily záchranárov. Zranenia utrpeli dvaja zdravotníci. Vodič sanitky má zranenie hlavy a zlomenú nohu a ďalší zdravotník utrpel vážny otras mozgu,“ dodal Prokudin.

V čase útoku sa v kaviarni podľa ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka konala smútočná hostina na počesť jedného z obyvateľov Hrozy. Podnik aj neďaleký obchod podľa neho ruský útok úplne zrovnal so zemou.

Ruskému útoku v Charkovskej oblasti sa v reportáži venoval redaktor RTVS Boris Novotňák. Bližšie informácie priniesol spolupracovník RTVS v Dnipre Martin Dorazín:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet