Na hlavný obsah

Obhajca Jozefa Brhela v kauze Mýtnik spochybnil znalecký posudok, vo veci podal trestné oznámenie

V kauze vypovedal účtovník firmy Allexis.

Obhajca Jozefa Brhela v kauze Mýtnik spochybnil znalecký posudok, vo veci podal trestné oznámenie
Pojednávanie v kauze Mýtnik. Foto: RTVS

Súdny proces s oligarchom Jozefom Brhelom a ďalšími obžalovanými v kauze Mýtnik sa začal presne pred rokom. Obhajca v utorok (10.10.) spochybnil znalecký posudok. Ten hovorí, že štát údajne pripravili o 45 miliónov eur. Vo veci podal trestné oznámenie.

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok vypovedal účtovník firmy Allexis, ktorá údajne dodávala predražené informačné systémy finančnej správe. Tvrdil, že konali v súlade so zákonom. Obžalovaných vraj až na jedného ani nepozná.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

„Pokračoval výsluch ďalšieho svedka, ktorého navrhla obhajoba. Táto výpoveď je možno iba na dokreslenie situácie, ako fungovali určité vzťahy vo vnútri spoločnosti Allexis,“ informoval špeciálny prokurátor Ondrej Repa.

Obhajoba sa opäť zamerala na pôvodný znalecký posudok z roku 2021, ktorý podal Ústav súdneho inžinierstva. Ten hovorí, že dodávky informačných systémov nemali stáť vyúčtovaných 53 miliónov, ale necelých deväť miliónov eur.

„Som podal trestné oznámenie pre podozrenie spáchania trestného činu nepravdivého znaleckého posudku,“ oznámil Michal Mandzák, obhajca Jozefa Brhela.

Podľa obhajcu znalec pracoval s cenníkmi z iného obdobia, ktoré boli podstatne nižšie oproti cenníkom platným v čase realizácie projektu. Taktiež pri určovaní ceny diela počítal iba so 14 pracovníkmi na projekte.

„To je však v rozpore s pravdou, so skutočnosťami. Konkrétne je to viac ako 150 ľudí, čiže desaťnásobne viac,“ tvrdí Brhel.

„Je to, samozrejme, právo obhajoby namietať a spochybňovať znalecký posudok. Je to pomerne bežný jav, keď posudok zabezpečený OČTK je diametrálne odlišný ako posudok obhajoby. Ale je, samozrejme, na súde, aby vyhodnotil, ku ktorým záverom sa prikloní,“ dodáva Repa.

Obhajoba chce, aby súdny senát dal ešte preveriť, akým spôsobom tieto cenníky vznikali, aby ich tvorcovia podali zrozumiteľné vysvetlenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko