Na hlavný obsah

Od poslanca parlamentu cez kandidáta na prezidenta k štvornásobnému premiérovi: Toto je politická cesta Roberta Fica

Okrem úspechov má za sebou aj demisiu a zdravotné problémy.

Od poslanca parlamentu cez kandidáta na prezidenta k štvornásobnému premiérovi: Toto je politická cesta Roberta Fica
Vľavo archívna snímka a vpravo súčasná snímka Roberta Fica. Foto: TASR a RTVS/koláž RTVS

Robert Fico sa stal slovenským premiérom už po štvrtý raz. Jeho začiatky vo vysokej politike siahajú do roku 1992, keď sa stal poslancom Národnej rady SR. Okrem funkcie predsedu vlády má za sebou aj kandidatúru na prezidenta, demisiu aj problémy so zdravím.

Robert Fico sa stal najpopulárnejším politikom Strany demokratickej ľavice, no pre nezhody ju napokon v roku 1999 opustil. O vzniku strany Smer-SD informovali médiá. „Nová politická strana má ambíciu ísť do volieb ako samostatný subjekt. Nebude sa však vyhýbať rokovaniam so žiadnou politickou stranou,“ zahlásila v roku 1999 moderátorka.

„Kým Slovensko nebude riadnym právnym štátom, tak ťažko politické strany, ktoré sú hrubo ideologizované, vnesú nejaký poriadok do vecí verejných,“ povedal vtedy Fico. Tiež tvrdil, že ak so stranou Smer nedosiahne svoj cieľ, a to byť pri zostavovaní vlády, z politiky odíde.

Prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2006. Do premiérskeho kresla jednofarebnej vlády si opäť sadol po parlamentných voľbách v roku 2012. Strana Smer-SD získala takmer 45 percent hlasov. Úspech sa však nezopakoval v kandidatúre Roberta Fica na prezidenta. V roku 2014 ho porazil Andrej Kiska.

Politickú minulosť novovymenovaného premiéra Roberta Fica zosumarizovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Operácia srdca a demisia

Do tretice sa stal Robert Fico premiérom po voľbách v roku 2016. Krátko po nástupe do funkcie skončil na operačnom stole. „Kardiochirurgický zákrok prebiehal štandardným spôsobom, pacient je v súčasnosti stabilizovaný a nachádza sa na ARO,“ informoval vtedy prednosta kliniky kardiochirurgie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb Michal Hulman.

Čoskoro po operácii srdca viedol rokovanie vlády, za čo ho kritizovali pre nezodpovedný prístup k zdraviu. Premiérske kreslo Fico opustil v roku 2018 po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po hromadných protestoch podal demisiu. „Dámy a páni, ja sa vôbec s vami nelúčim. Skoro sa uvidíme na tlačových konferenciách a ako predseda najsilnejšej strany budem súčasťou koaličnej rady,“ povedal Fico po podaní demisie.

Po neúspech v parlamentných voľbách 2020 odišiel Smer do opozície. Postupne sa cesta Roberta Fica rozišla aj s Petrom Pellegrinim. Na post premiéra sa Robert Fico vrátil po piatich rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko