Na hlavný obsah

Palestínsky prezident Abbás: Izrael prekročil všetky hranice, Palestínčania svoju vlasť neopustia

Akékoľvek rozhovory o niečom inom ako o zastavení vojny sú podľa neho neprijateľné.

Palestínsky prezident Abbás: Izrael prekročil všetky hranice, Palestínčania svoju vlasť neopustia
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Izrael podľa šéfa palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása prekročil všetky hranice. Palestínčania neopustia svoju vlasť a nedovolia nikomu, aby ich vyhnal, povedal tiež Abbás po zásahu nemocnice v pásme Gazy, ktorý si vyžiadal stovky životov.

Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej zásah zdravotníckeho zariadenia kritizoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zároveň vyzval, aby bol okamžite umožnený prísun humanitárnej pomoci do Gazy.

Utorkový zásah nemocnice v Gaze si podľa tunajších zdravotníkov vyžiadal okolo 500 obetí. Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré Gazu kontroluje, a Izrael sa z neho navzájom obviňujú.

Abbás, ktorého samospráva pôsobí na Izraelom okupovanom Západnom brehu, udalosť označil za „odporný vojnový masaker“, ktorý nemožno tolerovať. Akékoľvek rozhovory o niečom inom ako o zastavení vojny sú podľa neho neprijateľné.

Izraelská armáda medzitým znovu uviedla, že podľa jej analýz nemocnicu zasiahla raketa vypálená teroristami v Gaze, ktorej cieľom bol pôvodne Izrael. Napríklad vojenský korešpondent denníka The Times of Israel Emanuel Fabian na X zverejnil video, ktoré podľa neho ukazuje odpálenie série rakiet z Gazy, z ktorých potom jedna zasiahne nemocnicu.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril zdesenie zo smrti stoviek ľudí pri zásahu nemocnice a zdôraznil, že zdravotnícke zariadenia chráni medzinárodné humanitárne právo.

Americký prezident Joe Biden, ktorý je teraz na ceste do Izraela, uviedol, že je pobúrený a hlboko zarmútený. Chce zistiť, čo sa presne stalo. Izraelskí činitelia uviedli, že už USA odovzdali spravodajské informácie, ktoré o incidente majú.

Zásah nemocnice vyvolal protesty

Zásah nemocnice vyvolal protesty na Blízkom východe. Demonštranti sa zišli pred veľvyslanectvom USA v libanonskom Bejrúte alebo veľvyslanectvami Francúzska a Británie v iránskom Teheráne.

V jordánskom Ammáne sa tisíce protestujúcich pokúsili dostať k izraelskému veľvyslanectvu. Polícia proti nim nasadila slzotvorný plyn. Demonštrácia bola hlásená tiež z tureckého Istanbulu či irackého Bagdadu.

Jordánsko po zásahu nemocnice zrušilo na stredu plánovaný summit so Spojenými štátmi, Egyptom a Palestínčanmi. Mal sa ho zúčastniť aj Biden, ktorý o nešťastí už hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom aj jordánskym kráľom Abdalláhom II.

V Izraeli sa americký prezident stretne okrem iného s rodinami obetí útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorým terajšie boje odštartovali. Rokovať s izraelskými predstaviteľmi bude aj o humanitárnej situácii v Gaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet