Na hlavný obsah

Povolebný stres môže mať za následok vážnejšie zdravotné problémy, varuje psychológ

Existujú aj pomôcky, ako povolebné blues zvládať.

Povolebný stres môže mať za následok vážnejšie zdravotné problémy, varuje psychológ
Psychológ Marek Madro hovoril o tom, ako zvládať "povolebné blues". Foto: RTVS, TASR/Milan Drozd

V sobotu (30. 9.) sme oslavovali sviatok demokracie. Pre niektorých občanov však bolo prebudenie do nedeľného (1. 10.) rána aj depresívne. Výsledky volieb dokážu ovplyvniť našu duševnú pohodu. Prejaviť sa môže podľa zahraničných médií takzvaná post-volebná stresová porucha.

Psychológ a zakladateľ poradne IPčko.sk – psychologickej poradne pre mladých – Marek Madro priblížil, že na Slovensku tento jav poznáme ako „povolebné blues“. Často sa podľa neho popisuje ako depresívny stav, melancholická nálada, pričom ju pociťujú voliči, ktorých voľby nebola úspešná.

„Títo ľudia majú pocit, že nejaký dôležitý míľnik v spoločnosti, v ktorej žijú, sa nevyvinul tak, ako si to sami predstavovali. Majú pocit, že teraz musia bojovať o nejakými predstaviteľmi, politikmi, s ktorými nesúhlasia a majú pocit beznádeje, úzkosti, veľmi často je s tým spojený veľký stres, niektorí extrémne citliví ľudia dokonca prežívajú paniku,“ uvideol.

Celý rozhovor so psychológom Marekom Madrom, s ktorým sa v štúdiu relácie Aktuálne :24 rozprával moderátor RTVS Vlado Lichvár, si môžete pozrieť tu:

Dodal, že takéto „povolebné blues“ nie je samostatná porucha alebo ochorenie, ale skôr stav spoločnosti. Ľudí, ktorí takéto nálady pociťujú, môže v následku postihnúť rozbeh inej vážnejšej psychiatrickej alebo psychologickej ťažkosti.

Ako dlho môže takáto melanchólia, ktorá je následkom výsledkov volieb, môže trvať rôzne, podľa Madra je to individuálne. Upadať by mohla s pribúdajúcimi istotami. Zdôraznil pritom údaj, že predseda víťaznej strany si dáva dva týždne na zostavenie vlády.

Zvládanie povolebnej melanchólie

Povolebné blues sa dá zvládať aj napriek nedostatku istôt, o ktoré by sa mohol neúspešný voliť oprieť. Ako prvé Madro zdôraznil dištancovanie sa od prísunu informácií z politiky, respektíve odložit médiá bokom alebo si vybrať len jeden kanál na získavanie noviniek. Ich prísun je podľa neho sčasti dôležitý na zachovanie pocitu kontroly nad súčasným dianím.

Za druhý najdôležitejší faktor označil posilnenie fyzického zdravia – dostatok spánku, zdravú stravu a pohyb. „Vďaka tomu, že niečo pre seba teraz urobíme, pre svoje zdravie, pre svoju psychickú pohodu, napríklad výlet, naplánovať si niečo, čo nám urobí radosť, to nám akoby dalo silu bojovať so všetkými nepriazňami života a osudu, ktoré k nám prichádzajú,“ opísal.

Ďalším faktorom, ktorý pri povolebnej depresii môže pomôcť je osoba, s ktorou o ťažkostiach môže človek diskutovať. Madro pritom nachádzať len jednu takúto osobu, najlepšie nie na sociálnych sieťach, ale z kruhu najbližších.

Dobré je podľa psychológa urobiť niečo aj pre hodnoty, o ktoré neúspešný voliť prichádza. „Podporiť nejakým spôsobom demokraciu, urobiť niečo dobré pre spoločnosť, hľadať veci, ktoré nás spájajú a pomenúvať ich,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko