Na hlavný obsah

Právnička odmieta zaplatiť 91 eur za karanténnu stravu, štát sa s ňou súdi

Vec skončila na okresnom súde v Poprade.

Právnička odmieta zaplatiť 91 eur za karanténnu stravu, štát sa s ňou súdi
Právnička Slavomíra Henčeková. Foto: RTVS

Deväťdesiatjeden eur za stravu je kameňom sváru medzi štátom a právničkou z Popradu. Slovenská republika žaluje Slavomíru Henčekovú, keďže odmietla zaplatiť za jedlo, ktoré jej mali dodať v karanténnom zariadení v čase začínajúcej sa pandémie. Vec skončila na okresnom súde v Poprade.

Slavomíra Henčeková sa v apríli 2020 vracala z Nemecka. Z hraničného priechodu Kittsee ju presunuli, spoločne s ďalšími repatriantmi, do povinnej karantény v Demänovskej doline. Žiadala o domácu izoláciu, bola ochotná testovať sa, napriek tomu ju na osem dní zavreli do štátneho zariadenia. Vec skončila až na súde.

„Sme tu preto, že stále odo mňa vymáhajú stravné, čiže poplatok de facto za štátnu karanténu,“ uviedla žalovaná právnička Slavomíra Henčeková.

Sporu medzi štátom a právničkou z Popradu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„Celkovo bolo vystavených viac ako 17-tisíc faktúr, z toho do dnešného dňa nemáme uhradených viac ako 2-tisíc faktúr,“ informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

Popradská právnička odmieta zaplatiť 91 eur za stravu. Argumenty žalovanej sú, že si od štátu nič neobjednala, nič nepodpísala a preto faktúru za neobjednané služby uhradiť neplánuje.

„Ja som vravela, že tú stravu nechcem. Niekedy jej bolo veľa, niekedy nebola chutná, mamka mi priniesla balík a z toho som žila a štát to nereflektoval,“ dodáva Henčeková.

„Slovenská republika ešte pred zavedením povinnej karantény rozhodla, že ubytovanie bude poskytovať bezodplatne a fakturovať bude iba stravu,“ hovorí Neumann.

Kritika verejného ochrancu práv

Spôsob vymáhania nákladov však kritizuje verejný ochranca práv. „Ako Verejný ochranca práv nespochybňujem povinnosť občana, ktorý bol v karanténe náklady hradiť. Mám však problém s tým, že faktúry vystavuje ministerstvo vnútra, ktoré nie je orgánom, ktorý rozhodoval o povinnosti ísť do karantény,“ skonštatoval verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Rozhodol o nej totiž Úrad verejného zdravotníctva a ten by si mal podľa zákona uplatňovať náklady. Rezort vnútra peniaze vymáha prostredníctvom akciovky Slovenská konsolidačná.

„Bolo podaných viac ako 3 200 návrhov na podanie platobného rozkazu, s tým, že súdy posúdia opodstatnenosť týchto nárokov,“ dodal Neumann.

„Pokiaľ viem, tak mnoho ľudí to vzdalo v priebehu a peniaze zaplatili. Pár ľudí sa ale našlo, ktorí sa stále súdia ako ja a viem minimálne o dvoch prípadoch na Okresnom súde Brezno, kde na prvom stupni vyhrali,“ tvrdí žalovaná právnička.

Právny zástupca spoločnosti Slovenská konsolidačná na súd s pani Henčekovou neprišiel. Doložil listinné dôkazy s tým, že na pojednávanie necestoval, aby nemrhal prostriedkami štátu. Súd odročili na polovicu novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko