Na hlavný obsah

Pred štartom NHL: Z prípravy sa už porúčalo 14 Slovákov. Nemec ukázal, ako sa bojuje o profiligu, Slafkovský s lepším miestom v zostave

V tréningových kempoch začalo 21 Slovákov.

Pred štartom NHL: Z prípravy sa už porúčalo 14 Slovákov. Nemec ukázal, ako sa bojuje o profiligu, Slafkovský s lepším miestom v zostave
Na snímke slovenskí hokejisti Maroš Jedlička, Samuel Honzek a Šimon Nemec. Foto: TASR/AP, Facebook/Calgary Flames, SITA/AP

Do štartu novej sezóny NHL ostávajú už len tri dni (10. 10.) a zámorské celky pomaly finišujú s prípravou a kreujú menoslov hráčov, ktorým dajú v úvode ročníka príležitosť. V hlavných tréningových kempoch malo na začiatku Slovensko 21-násobné zastúpenie. To sa podľa očakávaní postupne okresalo a v hre ostali už len poslední statoční.

Kým Tatar, Ružička, Černák či Fehérváry majú vďaka jednocestným kontraktom svoju budúcnosť relatívne istú, na druhej strane stoja hráči, ktorí sa musia predviesť v čo najlepšom svetle a svoju príležitosť si vybojovať. Ako sa im v kempoch pred ročníkom 2023/2024 darilo sme zhrnuli v nasledujúcich riadkoch.

Nemec si pýta miesto v prvom tíme

Premiérový štart v NHL si výrazne pýta Šimon Nemec, ktorý sa v posledných týždňoch prezentuje v slušnej forme.

Dvojka vlaňajšieho draftu odštartovala ťaženie v príprave kurióznym gólom v stretnutí proti Slafkovského Montrealu. Nemec v druhej tretine zužitkoval presilovú hru, keď vystrelil od červenej čiary a od zadného mantinelu sa puk odrazil za brankára Canadiens.

V ďalšom zápase proti Rangers pridal Nemec asistenciu, presnú prihrávku si pripísal aj proti Islanders. Sériu prípravných zápasov Slovák uzatvoril rovnako tak ako ju aj začal. Gólovo sa udrel proti Islanders, tentoraz počas oslabenia. Nemec tak bodoval vo všetkých štyroch zápasoch, do ktorých nastúpil. Za pozretie určite stojí jeho prihrávka v dueli proti Islanders.

Slafkovský je späť

Veľké očakávania sa budú aj tento rok klásť na vlaňajšiu draftovú jednotku Juraja Slafkovského, hoci ešte stále nie je definitívne jasné, kde ročník odštartuje.

Rodák z Košíc sa do zápasového diania vrátil prvýkrát po zranení kolena, ktoré utrpel v polovici januára 2023. Proti New Jersey Devils nastúpil v prvom útoku, bol tretím najvyťažovanejším útočníkom mužstva, pri prehre Montrealu však nebodoval.

Presný zásah z jeho hokejky padol až v nasledujúcom stretnutí proti Ottawe. V ďalších dvoch dueloch, obom proti Torontu, pridal jednu presnú prihrávku.

Až na spomínanú výnimku proti Senators, v ďalších troch meraniach síl mu patrilo miesto v druhom útoku po boku centra Kirbyho Dacha a Rafaëla Harveya-Pinarda. Práve v druhej formácii by mal mať podľa viacerých zámorských expertov miesto aj v ostrých zápasoch, čo by znamenalo viac času a teda aj viac príležitosti ukázať svoje kvality.

Jedlička s veľkou smolou

Pozitívnym prekvapením prípravy bol útočník Maroš Jedlička, ktorého si Colorado Avalanche v tohtoročnom drafte vybralo až zo 219. miesta. Rodák z Trnavy prežil viacero škrtov a podľa medializovaných informácii trénera Jareda Bednara ohromil. Aj preto sa mu rozhodol dať ďalšiu príležitosť v stretnutí proti Dallasu.

Jedlička doň nastúpil v štvrtej formácii po boku Čecha Ivana Ivana a skúseného krídelníka Logana O’Connora. V druhej tretine však predčasne zamieril do šatne držiac sa za rameno. Do duelu už viac nezasiahol. Klub doteraz nevydal žiadne oficiálne stanovisko o jeho zdravotnom stave.

Demeka povolali späť

Z mladíkov sa prihlásil o slovo aj Jakub Demek, ktorý rovnako ako Jedlička bojuje o nováčikovský kontrakt, keďže s Vegas Golden Knights ešte nemá podpísanú zmluvu. Mladého Košičana vedenie úradujúceho šampióna najskôr poslalo do Hendersonu Silver Knights pôsobiaceho v AHL.

O štyri dni neskôr však figuroval na súpiske Vegas proti San Jose Sharks, čo naznačuje, že urobil dobrý dojem a zvyšuje jeho šancu na podpis kontraktu. Demek v troch odohraných stretnutiach nebodoval a Golden Knights o jeho ďalších krokoch neinformovali.

Honzek do junioroky, Pospíšil do AHL

Najčerstvejšie informácie týkajúce sa Slovákov v zámorí prišli vo štvrtok (5. 10.) z Calgary. Flames zapísali útočníka Martina Pospíšila na listinu nechránených hráčov. Keďže po ňom do 24 hodín nesiahol žiaden iný klub, ročník by mal začať na farme.

Druhého najvyššie draftovaného Slováka v edícii 2023 Samuela Honzeka poslali plamene do tímu Vancouver Giants hrajúceho v juniorskej WHL. Odchovanec zvolenského hokeja Pospíšil nastúpil do štyroch zápasov, v ktorých dvakrát asistoval, Honzek odohral rovnaký počet stretnutí bez bodového zisku.

Studenič poslal pod nôž nádej Calgary

Okrem Pospíšila sa zo Slovákov na waiver listine ocitol aj útočník Marián Studenič, ktorý počas leta podpísal kontrakt so Seattlom Kraken. Za organizáciu, ktorá vznikla len pred tromi rokmi, odohral v príprave dva duely, v ktorých pomohol jednou asistenciu. Ani Studeniča si z waiver listiny napokon žiaden iný tím nevybral.

Neželanú pozornosť však na seba strhol hneď vo svojom úvodnom vystúpení proti Calgary, keď sedem sekúnd pred koncom prvého dejstva narazil na mantinel Jakoba Pelletiera. Za nebezpečný zákrok dostal 5-minútový trest za vrazenie na mantinel a osobný trest za nešportové správanie.

Veľká nádej Flames musela následne absolvovať operáciu ramena. Presná dĺžka Pelletierovej absencie nebola špecifikovaná, avšak mala by trvať dlhší čas.

Dostali stopku

Ako prví Slováci sa z prípravných kempov svojich tímov porúčali Servác Petrovský a Maxim Čajkovič, ktorí neprežili hneď úvodné škrty Minnesoty. Mladšieho Petrovského poslali do tímu Owen Sound Attack, ktorý pôsobí v juniorskej OHL. Za mužstvo už stihol nastúpiť do troch zápasov, ako člen prvej formácie zaznamenal jeden gól a jednu asistenciu.

Dvadsaťdvaročný Čajkovič bol podľa najnovších informácii klubom Iowa Wild (AHL) preradený do nižšej ECHL do celku Iowa Heartlanders.

Do kanadskej juniorky bol poslaný aj prospekt Chicaga Martin Mišiak. Hráč, ktorého si čierni jastraby vybrali na tohtoročnom drafte z 55. miesta putoval do juniorskej OHL do tímu Erie Otters, kde pôsobí s krajanom Ondrejom Molnárom. Mišiak aj Molnár už za Otters vykorčuľovali do troch duelov, Molnár zaznamenal jeden presný zásah a asistenciu, Mišiak skóroval raz.

Z tréningového kempu bol koncom septembra vyradený aj Adam Sýkora, ktorého zástupcovia New Yorku Rangers poslali do Hartfordu v nižšej AHL. Účastník svetového šampionátu v roku 2022 dostal príležitosť len v jedinom dueli, v ktorom nebodoval.

Miesto v hlavnom tíme si nevybojoval ani Filip Mešár. Devätnásťročná nádej, po ktorej siahol Montreal vlani v prvom kole by mala začať ročník 2023/2024 na farme vo farbách Laval Rocket. V jedinom prípravnom zápase rodák zo Spišskej Belej nebodoval.

Premiéru v najlepšej lige sveta si zatiaľ neodbije ani útočník Martin Chromiak, ktorého Los Angeles Kings taktiež umiestnili do nižšej AHL do tímu Ontario Reign. Dubnický odchovanec vykorčuľoval do štyroch zápasov a strelil jeden gól.

Kňažko a Regenda zatiaľ ďalšie štarty nepridajú

Samuel Kňažko vlani debutoval v NHL, po tom, čo bolo jasné, že jeho Columbus nepostúpi do vyraďovacej časti. Ani on však ďalšie štarty v profige zatiaľ nepridá. Vedenie modrokabátnikov ho poslalo na farmu do tímu Cleveland Monsters.

Do NHL v jej úvode nenakuknú ani hráči Arizony Coyotes, obranca Patrik Koch a útočník Miloš Kelemen. Obaja začnú na farme – Tucson Roadrunners. Kelemen, ktorý už vlani debutoval v NHL, dostal v príprave šancu v troch stretnutiach a strelil jeden gól, Koch v dvoch zápasoch nebodoval.

Vlani sa Pavol Regenda zaradil medzi najpríjemnejšie prekvapenia. Po vydarenom tréningovom kempe sa mladík z Michaloviec dostal rovno do otváracej zostavy Anaheimu Ducks. Tento rok však rovnaký úspech v prvom tíme nezopakuje, kalifornský klub ho presunul na farmu do San Diega. V príprave obohatil svoje konto o jednu asistenciu v štyroch zápasoch.

S jednocestným kontraktom len štyria Slováci

O svoje miesto v prvom tíme by sa nemali obávať obrancovia Erik Černák a Martin Fehérváry, ktorí sú pevnou súčasťou obranných radov Tampy Bay Lightning, respektíve Washingtonu Capitals.

Jednocestnú zmluvu podpísal s Coloradom Avalanche Tomáš Tatar, rovnaký kontrakt plynie aj Adamovi Ružičkovi s Calgary Flames. Poslednému menovanému sa bodovo najviac darilo hneď v úvodnom vystúpení, keď Flames pomohol tromi asistenciami proti Vancouveru, presný zásah pridal do siete Winnipegu.

Víťaz ankety Hokejista roka 2023 Tatar absolvoval premiéru u nového zamestnávateľa proti Minnesote. Následne nastúpil ešte proti Dallasu Stars a obhajcom z Vegas Golden Knights. V ani jednom zo spomínaných stretnutí nebodoval.

Počet Slovákov v NHL môže ešte rozšíriť brankár Jaroslav Halák, ktorý je zatiaľ bez klubu, no vyjadril chcenie pokračovať v profilige.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport