Na hlavný obsah

Prezidentka postupuje v rámci svojich právomocí, zhodnotil odmietnutie nominácie R. Huliaka odborník na ústavné právo

V minulosti už konala podobne.

Postup prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri rozhodnutí nevymenovať Rudolfa Huliaka (SNS) za ministra životného prostredia je stále v medziach jej právomocí. Povedal odborník na ústavné právo Radoslav Procházka. Priblížil, že stále ide len o neformálny návrh.

„Ústava by jej možnosti nevyhovieť návrhu premiéra výraznejšie obmedzila až vo chvíli, ak by takýto návrh predložil práve vymenovaný premiér,“ vysvetlil. Prezidentka argumentovala, že s nomináciou nesúhlasí z ústavno-právnych dôvodov. Podľa Procházku dôvody, ktoré uviedla, nie sú svojvoľné.

S odborníkom na ústavné právo Radoslavom Procházkom sa o prezidentkinom rozhodnutí neprijať nomináciu Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia rozprávala moderátorka RTVS Veronika Iršová:

SNS nomináciu neplánuje zmeniť. Odborník nevie odhadnúť, čo bude nasledovať a myslí si, že by nemala ustúpiť ani jedna zo strán. Podstatnú úlohu by mohol zohrať dezignovaný premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Ak bude Andrej Danko (SNS) trvať na tejto nominácii za každú cenu, tou cenou môže byť, že žiadna štvrtá vláda Roberta Fica nemusí vzniknúť,“ skonštatoval Procházka.

Keďže ústava negarantuje právo na funkciu, podľa odborníka na ústavné právo Huliak nemá aktívnu legitimáciu na ústavnú sťažnosť. Skôr by mohlo ísť o spor medzi vládou a prezidentkou, avšak na to nie sú splnené podmienky. Premiérom by totiž musel byť Fico, zatiaľ je však vo funkcii stále vláda Ľudovíta Ódora.

Iné problémové mená

V prípade Rudolfa Huliaka ako nominanta na post šéfa jedného z vládnych rezortov nejde o jediné sporné meno, ktoré sa v tejto súvislosti skloňuje. Debatu rozprúdila aj kandidátka na post ministerky kultúry Martina Šimkovičová (SNS).

Prezidentka podľa Procházku môže nomináciu odmietnuť aj na základe posúdenia, že kandidát nedisponuje dostatočnou odbornosťou. Priblížil, že tak už v minulosti konala.

„Svojho času Sme rodina prišla s návrhom pána (Jozefa) Hlinku ako ministra práce, sociálnych vecí a rodiny a opäť v neformálnom procese túto nomináciu neprijala,“ dodal s tým, že predseda strany sa zariadil a do funkcie sa vrátil Milan Krajniak.

Čaputová podľa Procházku vníma nomináciu Huliaka ako špecifickú, odlišnú. V dôvodoch jej neprijatia sa zamerala na rozpor medzi štátnou politikou a dlhodobo verejne prezentovanými názormi novozvoleným kandidátom SNS.

Môže vymenovať neúplnú vládu

Problém v nomináciách na ministerské miesta má podľa medializovaných informácií aj strana Smer-SD. Má jej chýbať kandidát na šéfa rezortu diplomacie.

Problémový je teraz aj envirorezort. Čaputová sa môže rozhodnúť vymenovať aj neúplnú vládu. I keď by to podľa Procházku nebolo ideálne riešenie, z istého pohľadu by tak podľa neho mala konať.

„Ak sa vrátime k základnej ústavnej povinnosti – zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov – ona si ju plní aj tým, že na pôdoryse vzniknutej parlamentnej väčšiny, ktorú potvrdilo podpísanie koaličnej dohody, vymenuje vládu s mandátom z volieb. Aj nie úplná vláda je z tohto pohľadu legitímnejším riešením ako žiadna vláda s demokratickým volebným mandátom,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko