Na hlavný obsah

Problém s nutriami narastá, samosprávy sa ich nevedia zbaviť. Najnovšie invazívny druh rieši Nitra

Obyvatelia ich často prikrmujú.

Problém s nutriami narastá, samosprávy sa ich nevedia zbaviť. Najnovšie invazívny druh rieši Nitra
Nutrie. Foto: RTVS

Problém s nutriami riečnymi na Slovensku narastá. Ide o invázny druh živočícha, ktorý sa čoraz viac objavuje pri vodných tokoch aj jazerách. Je problémom pre našu prírodu, ale aj samosprávy, ktoré sa neraz nevedia nutrií zbaviť. Najnovšie problém riešia aj v Nitre.

Kedysi sa chovali na kožušinu, dnes sú príťažou. Nutrie riečne sú u nás nepôvodným druhom, ktorý robí problémy. „Môže narúšať stabilitu vodných tokov, konzumuje vodné rastliny v okolí vodných tokov, takže vlastne problémov, ktoré spôsobuje, je viac,“ vysvetlil riaditeľ správy Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Radimír Siklienka.

„Dávali sme von výzvu, aby ľudia neprikrmovali, čo je veľký problém, aby neprikrmovali tieto zvieratá. Pretože sa nám potom následne ešte výraznejšie množia,“ poradca pre komunikáciu, mestského úradu Nitra Henrich Varga.

Nutriám v Nitre sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Práve prikrmovanie nutrií je aj v praxi problémom. „Samozrejme prispieva k rozširovaniu populácie, ktorá už vo voľnej prírode je a preto je to nielen nežiaduce, ale aj potrebné zakázať. Bude nevyhnutne do národnej legislatívy zaviesť aj zákaz prikrmovania inváznych nepôvodných druhov,“ pokračoval hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

„Ďalšie kroky následne už sú potom na správcovi toho daného územia,“ dodal Varga.

V Nitre nesú zodpovednosť vodohospodári

Keďže ide o povodie, zodpovednosť v prípade Nitry nesie Slovenský vodohospodársky podnik.

„Na viacerých miestach Slovenska v blízkosti vodných tokov evidujeme premnožený výskyt Nutrií. Keďže náš podnik nie je oprávnený uskutočniť ich elimináciu obraciame sa na ŠOP a príslušne poľovné združenia o súčinnosť pri ich odstraňovaní,“ informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Bežne by sa nutrie riečne mali odstraňovať odstrelom. V prípade tých v Nitre je to však nemožné. Žijú v zastavanej časti mesta, kde zákon odstrel poľovníkom zakazuje. Do úvahy tak prichádza len odchyt do špeciálnych klietok.

„Tu je taký spúšťací mechanizmus, ktorý sa zmontuje a sem sa dá návnada, takto to pripravíme, pokiaľ tam vbehne tá nutria, tak vlastne dotkne sa tej potravy a vlastne tým pádom sa to preklopí a západka spadne a máme ju v klietke,“ vysvetlil Siklienka.

Odchyt plánujú ochranári spolu s poľovníkmi zrealizovať v najbližších týždňoch. Podľa odhadov len v nitrianskom kraji žije asi tritisíc nutrií riečnych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny