Na hlavný obsah

Rakytník je náročný a pestovateľov je u nás málo: Superpotravine sa darí v Tvrdošovciach

Rakytník je náročný aj na zber a spracovanie.

Rakytník je náročný a pestovateľov je u nás málo: Superpotravine sa darí v Tvrdošovciach
Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce pestuje rakytník. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vrcholí zber oranžových bobúľ rakytníka. Ázijskému plodu sa u nás darí, no pestovateľov neláka. Pestujú ho tak málo, že sa o jeho množstve nevedú ani štatistiky. Nie je oň taký záujem ako o bežné ovocie.

Všetko ručne s jednými nožnicami. Na najväčšej rakytníkovej plantáži v Tvrdošovciach takto ostrihávajú už druhý mesiac. Musia mať rukavice, aby sa na 10-centimetrových tŕňoch nepopichali.

„Na tie pichliače treba dávať veľmi pozor. Zvykneme mať také košele s dlhými rukávmi. Akurát teraz sme len takto, lebo je teplo,“ priblížila Zuzana Szabová, pracovníčka na rakytníkovej plantáži.

Pestovaniu rakytníka sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Na jednom hektári sú milióny oranžových bobuliek. V Anglicku či v Nemecku, kde sa rakytník pestuje vo veľkom, majú na zber aj špeciálne stroje, ktoré sa našim poľnohospodárom, keďže majú menšie sady, neoplatí kúpiť.

„Rakytníka sa pestuje málo aj kvôli nižšej spotrebe v porovnaní s tými ostatnými druhmi ovocia. Nikdy nebude mať taký veľký záujem ako, napríklad pri jablkách, je to skôr doplnok výživy,“ vysvetlil riaditeľ špeciálnej výroby v PD Tvrdošovce Mikuláš Šranko.

Náročný na zber aj spracovanie

Okrem toho je rakytník náročný aj na zber a spracovanie. Aby oranžové bobuľky z vetvičky dostali, potrebujú špeciálne mrazničky, kde je -30 stupňov. „Je potrebné to zamraziť, je potrebné to otriasť, obiť a potom mrazené aj skladovať,“ priblížil Šranko.

Kým ovocným stromom extrémne výkyvy počasia uškodili, rakytníku pomohli. Úroda v Tvrdošovciach je nadpriemerná. Oranžovú bobuľku volajú aj superovocím či ovocím budúcnosti.

„Má viac ako 200 zdraviu prospešných látok, minerálov, vitamínov, antioxidantov. Dá sa z toho najprirodzenejšie vylisovať šťava, dá sa z neho variť lekvár. Výlisky sušíme do čajov. Ale takisto už melú tieto výlisky aj do pečiva do múky,“ povedal o pestrom využití rakytníka Šranko.

Krík rakytníka sa dá ako jeden z mála spracovať celý, živiny sa získavajú aj z koreňov, listov či kôry. Plody vydržia v mrazničke celú zimu a bobuľky sa tak dajú jesť aj surové.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny