Na hlavný obsah

Rekonštrukciu Krásnej Hôrky sprevádzajú technické problémy, jej otvorenie posunuli

Napriek tomu práce na hrade pokračujú podľa plánu.

Rekonštrukciu Krásnej Hôrky sprevádzajú technické problémy, jej otvorenie posunuli
Hrad Krásna Hôrka. Foto: RTVS

Práce na obnove hradu Krásna Hôrka sú v plnom prúde a pokračujú podľa plánu. Slovenské národné múzeum (SNM) však musí vyriešiť dva technické problémy. Otvorenie pamiatky sa tak posúva až na rok 2026.

Krásna Hôrka je po ničivom požiari zatvorená už viac ako jedenásť rokov. Aj keď bol plán, že časť hradu by si návštevníci mohli pozrieť už o rok, termín otvorenia sa znovu posúva. Jedným z dôvodov je voda. „To nie je len o privedení pitnej vody, ale je to o hygiene, bufetoch, stánkoch, no je to aj otázka požiarnej bezpečnosti. Bez tejto veci v podstate nevieme otvoriť,“ vysvetlil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Prívod vody musí zabezpečiť obec. „Kolaudovanie vodojemu bude budúci mesiac, ale v obci musíme aj vodovodnú sieť skolaudovať. Dúfam, že to budeme mať do budúceho roku,“ priblížil starosta obce Krásnohorské Podhradie Štefan Kún.

Vodu však musia vodári napojiť a priviezť až z Rožňavy. „O tomto probléme sme vedeli od roku 2018. Keby obec bola včas riešila, tak možno aj vodári by začali skôr. Teraz sú v štádiu riešenia projektu pre stavebné povolenie,“ uviedla projektová manažérka Múzea Betliar Erika Šmelková.

V akom stave sa nachádza hrad Krásna Hôrka si môžete pozrieť v reportáži redaktorky RTVS Martiny Beshirovej:

Ďalším problémom je aj sanácia niektorých striech. Múzeum čaká na rozhodnutie krajských pamiatkarov. „Plnú návštevnosť predpokladáme v roku 2026,“ povedal Branislav Panis.

Po obnove by Krásna Hôrka mala vyzerať ako za čias Andrássyovcov zo začiatku 20.storočia. Jedným z príkladov je aj exteriér Františkinho múzea. „Boli tu reštaurované omietky na všetkých fasádach podľa dochovaných historických fotografií,“ priblížil vedúci projekčného oddelenia SNM Michal Vaňo.

Čulý stavebný ruch je najviac na dolnom a strednom hrade. „Tu budú expozície v tejto časti. A v tejto časti bude pre personál hradu a pod nami bude kaviareň,“ dodal Panis. „Tie piliere sú nanovo premurované. To bolo skoro v hodine dvanástej,“ povedala Šmelková.

Odstránili zásahy vzniknuté počas socializmu

Odstránili tiež nevhodné zásahy, ktoré vznikli počas socializmu. Fasády aj vnútorné omietky už majú finálnu podobu. „Počas požiaru tu bolo vidno do konštrukcie klenby takým spôsobom, že ona vlastne spadla a bola tu obrovská diera, ktorá sa pôvodnou metódou murovania klenieb dopĺňala. Teraz už vidíte finálny vzhľad,“ vysvetlil člen projektového tímu SNM Martin Číž.

„Práce zo dňa na deň a z týždňa na týždeň pokračujú. Krásna Hôrka je v dobrom technickom stave a bude v ešte lepšom. Teším sa, ako návštevníci spoznajú, ako Krásna Hôrka fungovala ešte za Andrássyovcov,“ uviedla riaditeľka SNM – Múzea Betliar Tímea Mátéová.

Práce napredujú aj v podhradí, kde je už hotová hrubá stavba budúceho infocentra. Pripravené sú základy pre budúce bufety a pokročili aj práce na parkoviskách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny