Na hlavný obsah

Rusi nevycestujú na paralympiádu do Paríža, ak bude štart podmienený podpisom vyhlásenia proti vojne

Rusi a Bielorusi budú musieť súťažiť pod neutrálnym štatútom.

Rusi nevycestujú na paralympiádu do Paríža, ak bude štart podmienený podpisom vyhlásenia proti vojne
Logo paralympijských hier Paríž 2024. Foto: TASR/AP

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) síce počas minulého týždňa prijal rozhodnutie umožniť štart športovcom z Ruska a Bieloruska na budúcoročných paralympijských hrách v Paríži pod neutrálnym štatútom, do francúzskej metropoly však možno nevycestujú.

Teda minimálne Rusi. Ako uviedol prezident Ruského paralympijského výboru Pavel Rožkov, stane sa tak v prípade, ak športovcov požiadajú o podpis akékoľvek vyhlásenia odsudzujúceho vojnu na Ukrajine.

MPV ešte nespracoval manuál, na základe akých kritérií Rusi a Bielorusi dostanú šancu súťažiť v Paríži. Istou podmienkou však je, že ich účasť nebudú sprevádzať znaky, vlajky a hymny ich krajín. Jednou z podmienok možno bude aj prehlásenie, že odsudzujú vojnu na Ukrajine, ktorú vedú Rusi od februára 2022.

„Na paralympiádu by mohlo vycestovať približne 300 športovcov. Veríme, že federácie umožnia našim športovcom štart v súťažiach. Medzinárodný paralympijský výbor však ešte vypracuje podmienky, ktoré budú známe v blízkej budúcnosti,“ povedal Rožkov podľa agentúry Tass. Ruská strana podľa neho ešte nekonzultovala s MPV možné podmienky. „Mnohé federácia však vyžadujú podpis vyhlásenia pred súťažami v Európe. Ak sa to stane, naši športovci nepôjdu nikam,“ dodal.

Na ZPH 2018 a PH 2020 súťažili Rusi ako neutrálni športovci pod vplyvom dopingovej kauzy, predtým úplne chýbali na PH 2016. Neštartovali ani vlani na ZPH v Pekingu, keďže Rusi vojensky napadli Ukrajinu iba osem dní pred štartom podujatia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport