Na hlavný obsah

Sľubované ubytovanie pre migrantov v bratislavských Vajnoroch bude meškať. Teploty klesajú a blíži sa kritický stav

Výstavbu posunuli o týždeň neskôr.

Sľubované ubytovanie pre migrantov v bratislavských Vajnoroch bude meškať. Teploty klesajú a blíži sa kritický stav
Miesto, kde vyrastie ubytovanie pre utečencov. Foto: RTVS

V bratislavských Vajnoroch postaví rezort vnútra dočasné ubytovanie pre migrantov. Malo by byť pri cudzineckej polícii. Podľa mestskej časti to do zajtra (13.10.), ako pôvodne sľubovali, nestihnú. Bratislava už cez víkend vyhlásila mimoriadnu situáciu.

„Podľa toho, ako rýchlo to pôjde, si myslím, že prvé dostupné kapacity prístrešia by mohli byť už od piatku,“ informoval v stredu (11.10.) štátny tajomník Ministerstva vnútra Martin Královič.

Takto reagoval štátny tajomník rezortu vnútra na stredajšom rokovaní vlády. Situácia je dnes ale celkom iná. „Momentálne k tomuto dňu sú postavené dva domčeky. Je úplne zjavné a zrejmé, že od zajtra prístrešky alebo mobilné domy nebudú poskytnuté,“ uviedol starosta Vajnor Michal Vlček.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Je pravda, že tá informácia, ktorú som ja včera povedal na tlačovej konferencii, bola nepresná. Tieto naše dočasné ubytovacie prístrešky budú k dispozícii až od budúceho týždňa,“ upresnil Královič.

V prvej fáze plánuje ministerstvo vnútra na tomto území postaviť desať dočasných ubytovacích zariadení. „Na tom samotnom pozemku ministerstva vnútra na Regrútskej vieme postaviť kapacitne 30 a ďalej už prebiehajú rokovania s ministerstvom obrany na to aby sme v prípade potreby mohli rozširovať tieto kapacity,“ povedal Královič.

Výstavbu by mal urýchliť príchod zimy

Jedným z hlavných dôvodov výstavby obytných zariadení je aj októbrové počasie. To sa má už o pár dní výrazne zhoršiť. „Tento víkend bude naozaj zlomový a nočné teploty sa budú pohybovať už na úrovni piatich stupňov, čo je kritický stav. Bez ohľadu na to, my ako samospráva, určite budeme reagovať,“ uviedol Michal Vlček.

Pomocnú ruku migrantom okrem iných podáva aj občianske združenie, ktoré poskytlo jedlo a ubytovanie desiatkam migrantov. „Aktuálne tu máme 30 ľudí , zväčša sa jedná o deti alebo o matky s deťmi. Keď tu máme niekoľkomesačné deti, ktoré spia na ulici, ktoré spia v parkoch, vtedy by už naozaj mal tú zodpovednosť prevziať štát,“ opísal situáciu Pavol Sabela z občianskeho združenia Stopa Slovenska.

Podľa policajného prezidenta počet migrantov, ktorí prichádzajú týždenne na Slovensko, s príchodom zimy postupne klesá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny