Na hlavný obsah

Migranti sa zdržujú aj na bratislavskej železničnej stanici, mesto sa snaží pomôcť

Mnohí prespávajú v uliciach.

Migranti sa zdržujú aj na bratislavskej železničnej stanici, mesto sa snaží pomôcť
Migranti na hlavnej stanici v Bratislave. Foto: RTVS

Migrantom v Bratislave pomáha charita aj dobrovoľníci. Po tom, ako okolité štáty uzatvorili hranice, sa aj v našom hlavnom meste objavujú väčšie skupiny cudzincov. V chladnom počasí tak v uliciach prespávajú aj matky s malými deťmi. Bratislava už cez víkend vyhlásila mimoriadnu situáciu.

Množstvo migrantov sa zdržiava na hlavnej stanici v Bratislave aj v jej okolí. Redakcia RTVS sa pozrela aj na situáciu v bratislavských Vajnoroch, kde je sídlo cudzineckej polície. Aj tu sa utáborilo niekoľko migrantov. Majú tu postavené stany a sú tu celé rodiny aj s deťmi.

Migrantom v uliciach Bratislavy sa v spravodajstve venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Sme urobili dočasne stanové mestečko a urobili sme takéto stany, kde im pomôžeme ako tak komfortne prekonať noc a nepríjemné teploty. Boja sa pohnúť zo súčasného miesta, pretože stále očakávajú v nádeji, že ich bude niekto ďalej tranzitovať do krajín mimo územia Slovenska,“ uviedol starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Michal Vlček.

Chcú sa dostať ďalej na západ, najmä do Nemecka. Ako, zatiaľ nevedia. Na situáciu dohliada mestská polícia. „V spolupráci s mestom monitorujeme ľudí, ktorí migrujú cez Bratislavu. Do tejto chvíle nezaznamenali žiadny priestupok ani trestný čin u ľudí, ktorí sa tu schádzajú,“ priblížil vedúci oddelenia komunikácie mestskej polície Peter Borko.

Problém s migrantmi na Slovensku sa prehĺbil po tom, ako okolité štáty zaviedli hraničné kontroly. Hlavné mesto cez víkend vyhlásilo mimoriadnu situáciu.

„Práve vyhlásenie mimoriadnej situácie nám umožňuje operatívnejšie, efektívnejšie poskytovanie potrebnej pomoci. Väčšie skupinky sme zaznamenali najmä na Námestí Slobody, na hlavnej stanici a Regrútskej ulici v okolí policajného oddelenia vo Vajnoroch,“ ozrejmil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Hlavné mesto tvrdí, že prioritne by sa mal o migrantov postarať štát, no nechce sa len prizerať. „Preto sme sa pustili do poskytovania nejakej základnej humanitárnej pomoci aj my. Poskytli sme aj v spolupráci s mimovládnymi organizáciami prikrývky, jedlo, lieky, prípadne zabezpečujeme tlmočenie,“ dodal Bubla.

Ministerstvo vnútra hľadá riešenie. Viac o ňom chce povedať v utorok (10. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny