Na hlavný obsah

Spojené štáty plne stoja za Izraelom a podporujú jeho právo na sebaobranu, povedal Biden Netanjahuovi

USA sú podľa neho pripravené ponúknuť prostriedky podpory.

Spojené štáty plne stoja za Izraelom a podporujú jeho právo na sebaobranu, povedal Biden Netanjahuovi
Joe Biden Foto: TASR/AP

Spojené štáty plne stoja za Izraelom a podporujú jeho právo na sebaobranu po útoku palestínskych ozbrojencov. V telefonickom rozhovore to izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal americký prezident Joe Biden.

Dodal, že USA sú pripravené ponúknuť Izraelu „všetky vhodné prostriedky podpory“. Rovnako šéf americkej diplomacie Antony Blinken uviedol, že izraelská vláda má podporu USA. A doplnil, že „pre terorizmus neexistuje žiadne ospravedlnenie“.

„Premiérovi Netanjahuovi som jasne povedal, že sme pripravení ponúknuť vláde a ľudu Izraela všetky vhodné prostriedky podpory,“ uviedol Biden vo vyhlásení po rozhovore s Netanjahuom. „Izrael má právo brániť seba a svoj ľud. Spojené štáty varujú akúkoľvek inú stranu nepriateľskú voči Izraelu, ktorá by v tejto situácii hľadala výhody, „dodal.

„Premiér Netanjahu poďakoval americkému prezidentovi Bidenovi za neochvejnú podporu. Ubezpečil tiež, že je potrebné, aby Izrael v rozhodnom a dlhotrvajúcom vojenskom ťažení zvíťazil,“ uviedla na sociálnej sieti X Netanjahuova kancelária.

„Podrobne sledujem vývoj v Izraeli. Naša neochvejná podpora izraelského práva na sebaobranu trvá. V nasledujúcich dňoch sa ministerstvo obrany bude ubezpečovať o tom, že Izrael má všetko, čo potrebuje pre svoju obranu a ochranu civilistov pred nevyberaným násilím a terorizmom,“ napísal vo vyhlásení americký minister obrany Lloyd Austin.

Vývoj bude sledovať aj Sullivan

Ako prvý z predstaviteľov Bieleho domu v sobotu (7. 10.) útok Hamasu na Izrael odsúdil bezpečnostný poradca Jake Sullivan. Ten tiež uviedol, že je v telefonickom kontakte so svojím náprotivkom, poradcom izraelského premiéra pre národnú bezpečnosť Cachim Hanegbim, a ďalší vývoj bude podrobne sledovať.

„Odsudzujem nevyberavý raketový útok zo strany teroristov z Hamasu proti izraelským civilistom. Som v kontakte s izraelskými predstaviteľmi a plne podporujem právo Izraela brániť sa pred takýmito teroristickými činmi,“ napísala na sociálnu sieť X najvyššie postavená americká diplomatka v Izraeli Stephanie Hallettová. Tá pôsobí ako chargé d ‚affaires na veľvyslanectve USA v Jeruzaleme.

Stanica CNN pripomenula, že útok palestínskych radikálov prišiel vo veľmi citlivej chvíli americko-izraelských vzťahov, keď sa administratíva prezidenta Bidena snaží pomôcť vyrokovať dohodu o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý mesiac v prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že uzavretie mierovej dohody so Saudskou Arábiou je blízko. A že dohoda premení celý Blízky východ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet