Na hlavný obsah

Ukrajina implementovala odporúčania pre svoj vstup do EÚ, vyhlásil Zelenskyj

Únia zrejme úsilie krajiny ocení.

Ukrajina implementovala odporúčania pre svoj vstup do EÚ, vyhlásil Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (26. 10.) vyhlásil, že Ukrajina „prakticky implementovala“ odporúčania Európskej únie, ktoré predložila ako podmienku pre jej vstup do EÚ.

Ako objasnila britská stanica BBC, Zelenskyj to povedal vo štvrtok večer v príhovore k účastníkom samitu Európskej rady konanom na úrovni lídrov EÚ.

Zelenskyj v príhovore poukázal na to, že Ukrajina napriek vojne, ktorú Rusko rozpútalo na jej území, nežiada o výnimky zo všeobecných pravidiel. Informoval pri tom, že „Ukrajina prakticky implementovala sedem odporúčaní Európskej komisie“. Špecifikoval, že to boli „rozhodnutia, ktoré boli jednoduchšie, (ale) aj rozhodnutia, ktoré boli pre politikov ťažké“.

Tieto skutočnosti podľa Zelenského dávajú EÚ dôvod, aby rozhodla o začatí rokovaní o členstve Ukrajiny.  Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje tento týždeň uviedla, že správa o stupni pripravenosti Ukrajiny na vstup do EÚ bude predložená 8. novembra.

EÚ zrejme úsilie ocení

Na samite lídrov EÚ by sa malo prijať konečné rozhodnutie o začatí formálnych rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ. Samit sa uskutoční 14.-15. decembra

Podľa Reuters Európska únia zrejme ocení doterajšie úsilie Ukrajiny. Môže jej však uložiť i ďalšie podmienky. A to najmä v súvislosti s bojom proti korupcii a právami menšín. Ide o otázku, ktorú Maďarsko v súvislosti s Ukrajinou nastoľuje opakovane.

Ukrajina získala štatút kandidáta na vstup do Európskej únie vlani. Aby sa stala plnohodnotným členom EÚ, musí splniť mnoho podmienok a odporúčaní Európskej komisie.

Medzi ne patrí okrem iného reforma Ústavného súdu i súdnictva ako takého; reformy v rámci boja proti korupcii; zákony proti praniu špinavých peňazí a proti vplyvu oligarchov; zákon o slobode médií a legislatívu o ochrane národnostných menšín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet