Na hlavný obsah

Umelá inteligencia môže viac ohroziť vzdelanejších pracovníkov. Upratovanie izieb ťažko zautomatizujete, hovorí odborník

Umelá inteligencia by mohla nahradiť až 300 miliónov pracovných miest.

Umelá inteligencia môže viac ohroziť vzdelanejších pracovníkov. Upratovanie izieb ťažko zautomatizujete, hovorí odborník
Ilustračná snímka, Foto: RTVS

Programátori, novinári, spisovatelia, marketéri a kreatívci. Zoznam profesií, v ktorých by umelá inteligencia (AI) mohla nahradiť ľudských pracovníkov, sa rozširuje.

Napriek tomu existujú povolania, pri ktorých sa zamestnanci nemusia obávať – podľa odborníkov ich AI zatiaľ nenahradí. Informovala o tom stanica BBC.

Od nástupu priemyselnej revolúcie hrozilo, že nové stroje – od mechanizovaných tkáčskych stavov až po mikročipy – nahradia ľudskú prácu. Väčšinou však ľudia zvíťazili. Niektorí odborníci však opäť upozorňujú, že túto hrozbu nakoniec naplní umelá inteligencia.

Podľa správy americkej investičnej banky Goldman Sachs by umelá inteligencia mohla nahradiť až 300 miliónov pracovných miest na celom svete. AI by mohla viesť k vytvoreniu nových pracovných miest a zvýšeniu produktivity v rôznych odvetviach.

„Nejde len o to, že by sa to stalo jednotlivcom, ale mohlo by to byť systémové. Mohlo by sa to stať mnohým ľuďom, potenciálne celkom náhle, potenciálne naraz. A to má dôsledky nielen pre týchto jednotlivcov, ale pre celú ekonomiku,“ povedal americký futurista Martin Ford.

Správa Goldman Sachs zdôrazňuje, že využívanie umelej inteligencie sa v jednotlivých odvetviach líši a že v administratíve možno automatizovať viac úloh ako v iných odvetviach, napríklad v stavebníctve.

Niektoré veci AI nezvládne

Odborníci upozorňujú, že stále existujú veci, ktoré umelá inteligencia nedokáže. Ide najmä o úlohy, ktoré si vyžadujú čisto ľudské vlastnosti, ako je emocionálna inteligencia alebo kreatívne myslenie.

„Vo všeobecnosti si myslím, že existujú tri kategórie, ktoré budú v dohľadnej budúcnosti relatívne bezpečné,“ povedal Ford. „Prvou budú pracovné miesta, ktoré sú skutočne kreatívne: prichádzate s novými nápadmi a vytvárate niečo nové,“ vysvetlil.

To však neznamená, že niektoré kreatívne profesie nemôže nahradiť umelá inteligencia. V praxi môžu byť medzi prvými, ktoré umelá inteligencia nahradí, napríklad pracovné miesta súvisiace s grafickým dizajnom alebo výtvarným umením.

Algoritmy môžu usmerňovať roboty pri analýze miliónov obrázkov, čo umožní AI okamžite zvládnuť estetiku. Ford však hovorí, že určitú istotu ponúkajú zamestnancom iné druhy kreativity, „vo vede, medicíne a v práve“. Ide o profesie, kde je úlohou vymyslieť novú právnu stratégiu alebo obchodnú stratégiu. „Myslím si, že tam bude aj naďalej miesto pre ľudí,“ hovorí.

Ďalšou kategóriou povolaní, ktoré podľa Forda nebude ľahké nahradiť umelou inteligenciou, sú povolania, ktoré závisia od „sofistikovaných medziľudských vzťahov“.

V tejto súvislosti hovorí o obchodných poradcoch, zdravotných sestrách a investigatívnych novinároch. „Sú to zamestnania, pri ktorých musíte veľmi dobre rozumieť ľuďom. Myslím si, že potrvá ešte dlho, kým bude AI schopná komunikovať spôsobom, ktorý skutočne buduje vzťahy,“ povedal.

V bezpečí by mohli byť remeselné profesie

Tretím bezpečným výberom zamestnaní sú podľa Forda profesie, ktoré „vyžadujú značnú mobilitu, obratnosť a schopnosť riešiť problémy v nepredvídateľnom prostredí“. Do tejto oblasti patrí mnoho remeselných profesií, ako sú elektrikári, inštalatéri a zvárači.

„Sú to povolania, v ktorých sa neustále stretávate s novými situáciami,“ dodáva Ford. „Ich automatizácia je pravdepodobne najťažšia zo všetkých. Na automatizáciu týchto profesií by ste potrebovali robota ako zo sci-fi filmov,“ myslí si.

Podľa americkej ekonómky Joanne Song McLaughlinovej nové technológie nahradia niektoré úlohy vo väčšine profesií. Vysvetlila, že v mnohých prípadoch sa skôr zmení spôsob vykonávania danej profesie.

„Je ľahké si predstaviť, že napríklad umelá inteligencia bude odhaľovať rakovinu oveľa lepšie, ako by to dokázali ľudia. Predpokladám, že lekári budú v budúcnosti túto novú technológiu využívať. Nepredpokladám však, že by nahradila úlohu lekára,“ dodáva.

Hoci podľa nej robot možno dokáže nájsť rakovinu lepšie ako človek, väčšina ľudí bude stále chcieť počuť lekára. Rovnako je to takmer pri všetkých ostatných profesiách. Dodáva, že ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, ktoré časti ich práce môže nahradiť umelá inteligencia a aké zručnosti môžu ponúknuť a zlepšiť. V tejto súvislosti spomína komunikačné a sociálne zručnosti.

Ďalšou mylnou predstavou o AI je podľa Forda to, že najprv budú nahradené neodborné profesie. „Budúcnosť bielych golierov je ohrozená viac ako budúcnosť vodiča taxíka, pretože ešte nemáme samojazdiace autá, ale AI určite dokáže písať správy,“ uviedol.

„V mnohých prípadoch budú vzdelanejší pracovníci viac ohrození ako tí najmenej vzdelaní. Predstavte si človeka, ktorý pracuje ako upratovač hotelových izieb – to je naozaj ťažko zautomatizovateľná práca,“ zhrnul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet