Na hlavný obsah

Našli páchateľov, ktorí v Španielsku vytvorili pomocou umelej inteligencie nahé fotky dievčat. Všetci sú neplnoletí

Viacerí majú 12 až 13 rokov.

Našli páchateľov, ktorí v Španielsku vytvorili pomocou umelej inteligencie nahé fotky dievčat. Všetci sú neplnoletí
Ilustračný obrázok Foto: Unsplash

Španielska polícia identifikovala jedenásť osôb, ktoré sú podozrivé z toho, že za pomoci umelej inteligencie vytvorili falošné fotky nahých dievčat z mestečka Almendralejo na juhozápade Španielska. Všetci podozriví z vytvorenia a šírenia týchto fotografií na sociálnych sieťach sú maloletí. Viacerí z nich majú 12 a 13 rokov, informoval denník El País.

Podľa vyšetrovateľov traja z jedenástich podozrivých zrejme zmanipulované fotky vytvorili a ďalší boli v skupine, kde sa fotografie šírili. Tí, ktorí sú mladší ako 14 rokov, nemôžu byť trestne stíhaní, uviedol El País. Podľa španielskeho denníka zatiaľ nemožno presne povedať, z akých činov budú títo podozriví obvinení. Môže ísť o šírenie či držanie pornografického materiálu alebo narušenie morálnej integrity maloletých.

O falošných fotkách vedeli dlhšie

Vyšetrovanie ešte nebolo uzavreté. Zatiaľ sa polícii prihlásili rodičia 21 dievčat, ktoré sa stali obeťou manipulácie s fotkami. Podľa španielskych médií išlo o dievčatá vo veku jedenásť až 17 rokov. Podľa miestneho spravodajského serveru El Espaňol niektoré z dievčat vypovedali, že na svoje falošné fotky narazili už v júni, ale báli sa o tom hovoriť.

„Pravdepodobne išlo o hru niekoľkých chlapcov, ale neuvedomujú si, akú ujmu spôsobujú. Ako otca ma to bolí a som tiež pobúrený. Dúfam, že to pomôže k zmene legislatívy, aby tieto internetové činy mohli byť stíhané,“ povedal José Ramón Paredes.

Podľa španielskeho spravodajského serveru El Confidencial chlapci pravdepodobne použili aplikáciu, za ktorú sa platí kryptomenou token.

Upravili fotografie z bežného dňa

Škandál okolo falošných fotiek v meste Almendralejo, ktoré má asi 33 000 obyvateľov, vypukol zhruba pred týždňom. Niekoľko maloletých dievčat sa v škole od svojich spolužiakov dozvedelo, že na sociálnej sieti Instagram či v aplikácii WhatsApp sú „ich fotky“, na ktorých sú nahé. Niektoré sa zverili rodičom, ktorí si to potom povedali medzi sebou a neskôr kontaktovali políciu.

Jedna z mamičiek vypovedala, že jej dcéru nafotil niekto na volejbalovom tréningu a fotografie potom upravil pomocou umelej inteligencie. Vytvoril tak fiktívne fotky, na ktorých bola dievčina nahá. V jednom prípade sa dokonca niekto snažil iba 12-ročné dievča vydierať prostredníctvom zmanipulovaných fotiek na falošnom instagramovom profile.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet