Na hlavný obsah

Úroda kukurice a slnečnice by mala byť lepšia než vlani, väčšina z nej však na Slovensku nezostane

Očakávania silnej úrody pšenice a repky sa nenaplnili.

Úroda kukurice a slnečnice by mala byť lepšia než vlani, väčšina z nej však na Slovensku nezostane
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Očakávania o rekordných úrodách pšenice či repky sa počas leta nenaplnili. S jesennými plodinami to vyzerá lepšie. Aktuálne dozrieva kukurica aj slnečnica, ktoré by mali mať výrazne vyššie úrody, ako vlani počas sucha. Väčšina z nich však na Slovensku nezostane.

Po vlaňajšom negatívnom rekorde v slabej úrode sú tento rok pestovatelia s porastami kukurice spokojní. „Sú také priemerné skôr a očakávame úrody okolo osem ton – raz taká úroda ako vlani,“ skonštatoval poľnohospodár z Vinohradov nad Váhom Jozef Bosý.

Úrode kukurice a slnečnice sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Dobrú úrodu farmári očakávajú tento rok aj pri slnečnici, ktorá už tiež postupne mizne z polí. „Slnečnice, môžem hodnotiť, že to vyzeralo veľmi dobre, aj sme mali dobré výsledky. Okolo Levíc kosili aj päťtonové slnečnice, to je naozaj nadpriemer,“ zhodnotil poľnohospodár z Dlhej nad Váhom Jozef Ižóf.

Pri oboch plodinách však zostávajú problémom nízke výkupné ceny. „Tam to nie je moc optimistické, ale musíme sa s tým len zmieriť, to neovplyvníme,“ podotkol Bosý.

Na Slovenska chýbajú spracovatelia

Rovnako farmári neovplyvnia ani to, kde sa produkcia spracuje. Pri oboch plodinách máme vysokú sebestačnosť. Pri kukurici 70 percent a pri slnečnici dokonca až vyše 1 300 percent. Spracovatelia však chýbajú.

„Existuje prakticky jeden menší závod na spracovanie vysoko-olejnatej slnečnice a ostatná celá produkcia sa musí vyvážať. Čo sa týka kukurice na Slovensku máme dva závody. Dosť sme závislí takisto na vývoze kukurice, s ktorým sú ale problémy,“ opísal situáciu riaditeľ spoločnosti Sagrop Marek Psota.

„Dôležité je, aby sa naozaj podporovali celkové vertikály, to znamená aj spracovanie poľnohospodárskych plodín, či už v existujúcich závodoch, ale aj podpora rozširovania výroby, možno prilákania zahraničných investícií alebo nových domácich investícií,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Rezort pôdohospodárstva avizuje, že podpory chystá. „To práve na zlepšenie vertikálnej spolupráce prvovýrobcov a spracovateľov, a to celkovou hodnotou alokácie vo výške 25 miliónov eur. Ďalších 75 miliónov eur bude vyčlenených v ďalšej výzve ma rozšírenie kapacít v spracovateľských podnikoch,“ informoval hovorca ministerstva Andrej Wallner.

Nateraz jedinou plodinou, ktorú u nás vieme naplno dopestovať aj spracovať do plnej sebestačnosti, zostáva cukrová repa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika