Na hlavný obsah

Americká pomoc Izraelu je na ceste, oznámil prezident Biden: USA presúvajú svoju lietadlovú loď

Izrael by mal dostať tiež muníciu.

Americká pomoc Izraelu je na ceste, oznámil prezident Biden: USA presúvajú svoju lietadlovú loď
Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden plánuje poskytnúť ďalšiu pomoc Izraelu, ktorý v sobotu (7. 10.) napadli palestínski radikáli z Hamasu. Vyplýva to z vyhlásenia Bieleho domu, o ktorom informovala agentúra Reuters.

Podľa ministra zahraničia Antonyho Blinkena Izrael požiadal o podporu svojich ozbrojených síl. Minister obrany Lloyd Austin o niečo neskôr oznámil, že USA presúvajú do východného Stredomoria svoju lietadlovú loď USS Gerald R. Ford.

Biden oznámil premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, že americká pomoc izraelským ozbrojeným silám už je na ceste. A ďalšia bude nasledovať v najbližších dňoch.

Šéf Pentagonu Austin potom spresnil, že asistenciu bude môcť Izraelu poskytnúť skupina lodí amerického námorníctva. A to vrátane lietadlovej lode USS Gerald R. Ford, ktorá sa presúva do východnej časti Stredozemného mora. Podľa Austina Izrael dostane tiež muníciu.

„Prezident a viceprezidentka (Kamala Harrisová) v nedeľu (8. 10.) ráno dostali od bezpečnostného tímu čerstvé informácie o situácii v Izraeli,“ uviedol Biely dom.

Šéf americkej diplomacie Blinken v nedeľu uviedol, že USA by mali čoskoro oznámiť, v čom presne bude oznámená pomoc Izraelu spočívať. „Posudzujeme teraz konkrétne nové požiadavky, ktoré vzniesli Izraelčania. Pokyn prezidenta Bidena znel, aby sme sa ubezpečili, že Izrael má v tejto chvíli všetko, čo potrebuje, aby sa vysporiadal s útokmi Hamasu,

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet