Na hlavný obsah

USA vyhostili dvoch Ruských diplomatov, ide o reakciu na rovnaký krok Moskvy

Rusko ich vyhostilo ešte v septembri.

USA vyhostili dvoch Ruských diplomatov, ide o reakciu na rovnaký krok Moskvy
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Spojené štáty vyhostili dvojicu ruských diplomatov, oznámilo v piatok (6. 10.) podľa agentúry Reuters americké ministerstvo zahraničia. Ide o reakciu na ten istý krok Moskvy zo 14. septembra.

Ruské úrady vtedy obvinili dvoch Američanov z kontaktov s Rusom R. Šonovom „obvineným z tajnej spolupráce s cudzím štátom“. Washington toto rozhodnutie označil za neopodstatnené.

„Americké ministerstvo zahraničia nebude tolerovať opakujúcu sa šikanu svojich diplomatov zo strany ruskej vlády. Neprijateľné kroky Moskvy voči nášmu personálu budú mať následky,“ uviedol hovorca amerického úradu podľa Reuters.

Ruská agentúra RIA Novosti citovala nemenovaný zdroj z ruskej diplomacie, ktorý vyhostenie dvoch Rusov z Washingtonu označil za neopodstatnené. Naopak ruské úrady podľa neho v septembri dvoch Američanov „pristihli pri špionážnych aktivitách“.

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú kvôli ruskej vojne na Ukrajine na najnižšom bode za posledných 60 rokov. Američania poskytujú Ukrajincom vojenský materiál a zbrane na obranu pred ruskými okupačnými silami.

Výnimočne sa napriek tomu objavujú správy o kontaktoch medzi vysokými predstaviteľmi zahraničných rozviedok Ruska a USA alebo naposledy pred pár dňami medzi vysokými ruskými a americkými diplomatmi kvôli situácii v Náhornom Karabachu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet