Na hlavný obsah

V Juhočínskom mori zomreli traja filipínski rybári po tom, čo do ich lode narazil ropný tanker

Išlo o neúmyselnú zrážku.

V Juhočínskom mori zomreli traja filipínski rybári po tom, čo do ich lode narazil ropný tanker
Na ilustračnej snímke Juhočínske more. Foto: ČTK / Tesárková Markéta

V Juhočínskom mori zomreli traja filipínski rybári po tom, čo do ich lode narazil ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov, 11 ľudí zrážku a následné potopenie lode prežilo. Podľa agentúry Reuters to v stredu (4. 10.) oznámila filipínska pobrežná stráž, ktorá tiež uviedla, že išlo o neúmyselnú zrážku.

Prezident Ferdinand Marcos mladší v stredu v reakcii na úmrtie troch rybárov na sieti X uviedol, že „incident je stále predmetom vyšetrovania“.

„Ubezpečujeme obete aj ich rodiny, že poženieme k zodpovednosti všetkých, ktorí sú za túto nešťastnú udalosť zodpovední. Vláda poskytne podporu a asistenciu všetkým obetiam a ich rodinám,“ napísal prezident Marcos.

Incident sa stal 157 kilometrov severozápadne od skupiny ostrovčekov Scarborough Shoal, o ktoré vedú Filipíny územné spory s Čínou. Čína súostrovie nazýva Chuang-jan a za svoje územie ich považuje od roku 2012, keď ich Peking obsadil.

Čína si nárokuje 90 percent plochy Juhočínskeho mora, kde sa však prekrývajú ekonomické záujmy tiež Vietnamu, Malajzie, Bruneja, Indonézie a Filipín. Toto more je bohatým loviskom rýb. Zrejme skrýva aj rozsiahle zásoby ropy a zemného plynu a vedú tade významné námorné trasy.

Čínske nároky na Scarborough Shoal neuznal v roku 2016 medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu. Peking však oznámil, že sa týmto rozhodnutím nebude riadiť. Filipínska pobrežná stráž minulý mesiac oznámila, že neďaleko Scarborough Shoal odstránila asi 300 metrov dlhú plávajúcu bariéru bójiek a sietí, ktoré umiestnila čínska pobrežná stráž. Filipínci uviedli, že konali na príkaz prezidenta Marcosa mladšieho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet