Na hlavný obsah

V korupčnom procese so Štefanom Žigom vypovedal bývalý šéf operatívcov NAKA Marián Kučerka

Jeho výsluch sa uskutočnil cez telemost.

V korupčnom procese so Štefanom Žigom vypovedal bývalý šéf operatívcov NAKA Marián Kučerka
Vľavo obžalovaný podnikateľ Štefan Žiga, vpravo bývalý šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Foto: TASR/koláž RTVS

V korupčnom procese so Štefanom Žigom vypovedal bývalý šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Marián Kučerka. Keďže je na úteku v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl, jeho výsluch sa uskutočnil cez telemost.

Štefana Žigu stíhajú pre úplatky v súvislosti s daňovou kauzou Valčeky. On vinu odmieta. Podľa obžaloby podplácal exšéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka výmenou za beztrestnosť a informácie.

Kučerka, ktorý bol podriadeným Slobodníka, tvrdí, že ide o klamstvá. „Pán Slobodník ako svedok vypovedal o skutku Valčeky, ale žiadnym spôsobom trestne relevantným nespomenul moje meno a ani meno Štefana Žigu. Nie je to ojedinelý jav pri svedkovi Slobodníkovi, ktorý si zázračným spôsobom spomína na potrebné osoby a keby sa pán Žiga nevolal pán Žiga, tak možno tu dnes nesedíme,“ vyhlásil Kučerka.

Korupčnému procesu so Štefanom Žigom sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková:

Kučerka vypovedal len k osobe Bernarda Slobodníka, k samotnej kauze Valčeky sa vyjadrovať nechcel. Zdôvodnil, že sám ho v tomto prípade odsúdili, no podal dovolanie proti rozsudku Najvyššieho súdu a myslí si, že verdikt zrušia.

„Ide o právoplatne odsúdenú osobu pre korupciu, pre skutok, ktorý má práve súvis s trestnou činnosťou kladenou za vinu aj pánovi Žigovi. Jeho výpoveď treba hodnotiť v týchto intenciách. Celá výpoveď bola v podstate zhrnutím všetkých krívd, ktoré subjektívne vníma voči Bernardovi Slobodníkovi, ktorý ho usvedčuje. Je pravdou, že v tejto veci usvedčuje aj obžalovaného,“ hodnotí výpoveď dozorový prokurátor Matúš Harkabus.

Nedôveryhodný svedok

Kučerku navrhla vypočuť obhajoba. Podľa jej zástupcu Sergeja Romžu z výpovede jednoznačne vyplynulo, že kľúčový svedok Bernard Slobodník je nedôveryhodná osoba. Na odsúdenie Kučerku sa pozerá odlišne než prokurátor.

„Bolo porušené, samozrejme, právo na obhajobu. V súvislosti s jeho odsúdením si dovolím upriamiť pozornosť aj na skutočnosť, že v prípade Bernarda Slobodníka bolo vo viacerých veciach rozhodnuté o zastavení jeho stíhania, prípadne o podmienečnom zastavení trestného stíhania. Nevidím dôvod, prečo by výpoveď svedka Bernarda Slobodníka mala byť hodnotená ako hodnovernejšia oproti výpovedi svedka Kučerku,“ povedal Romža.

Pojednávanie súd odročil na 11. januára budúceho roka a vypovedať by mal aj Bernard Slobodník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál