Na hlavný obsah

Pojednávanie so Štefanom Žigom presunuli. V októbri bude ako svedok vypovedať aj Bernard Slobodník

Cez telemost by mali vypočuť aj odsúdeného expolicajta M. Kučerku.

Pojednávanie so Štefanom Žigom presunuli. V októbri bude ako svedok vypovedať aj Bernard Slobodník
Vľavo obžalovaný podnikateľ Štefan Žiga, vpravo bývalý šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Foto: TASR/koláž RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok (8. 9.) pokračoval súdny proces košického podnikateľa Štefana Žigu, ktorý čelí obvineniu z korupcie. Obžalovaný vinu opakovane odmietol.

Na piatkové pojednávanie prišiel ako svedok vypovedať bývalý šéf finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník. S tým však obhajoba Štefana Žigu nesúhlasila a navrhli termín jeho vypočutia presunúť na neskôr. Dôvodom má byť nedostatok času, ktorý mala obhajoba na preštudovanie dôkazového materiálu.

Sudca ŠTS v Pezinku vyhovel návrhu obhajoby a pojednávanie s výsluchom svedka Bernarda Slobodníka presunul na 23. októbra o 13.00 h. Cez telemost by mal vtedy z Bosny a Hercegoviny vypovedať aj odsúdený expolicajt Marián Kučerka.

Obžaloba pre podozrenie z podplácania

Obžalobu na Štefana Žiga podali pre podozrenie z podplácania Bernarda Slobodníka v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky. Celkovo mal Štefan Žiga podľa obžaloby odovzdať Slobodníkovi minimálne 85 000 eur. Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach.

Obžalovaný, ktorý má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom za Hlas-SD Petrom Žigom, vinu odmieta. Za korupciu hrozí Štefanovi Žigovi až 5-ročný trest.

V tomto prípade boli obvinení aj dvaja vyšetrovatelia, no obom pomohla generálna prokuratúre paragrafom 363. Jedným z nich je Marián Kučerka, toho času na úteku v Bosne, kde požiadal o azyl.

Pôvodne Štefan Žiga čelil aj podozreniam z podplácania bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. V tomto prípade mu na začiatku roka 2022 obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko