Na hlavný obsah

V Londýne sa na podporu Palestínčanov zhromaždilo až 100-tisíc demonštrantov, oznámila britská polícia

Organizátori protestu vyzvali na okamžité zastavenie bombardovania pásma Gazy.

V Londýne sa na podporu Palestínčanov zhromaždilo až 100-tisíc demonštrantov, oznámila britská polícia
Ľudia držia vlajky a transparenty počas propalestínskej demonštrácie v Londýne. Foto: TASR/AP

Až 100-tisíc demonštrantov v sobotu (21. 10.) vyšlo do ulíc Londýna na podporu Palestínčanov. Podľa spravodajského serveru BBC News to oznámila metropolitná polícia.

Organizátori protestu vyzvali na okamžité zastavenie bombardovania pásma Gazy, ktoré Izrael začal v odvete za krvavý útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra. Demonštranti tiež žiadali koniec izraelskej blokády Gazy. Protestné akcie sa konali aj v írskej metropole Dublin a na ďalších miestach sveta.

Podľa BBC sa účastníci londýnskej demonštrácie zhromaždili pri oblúku Marble Arch blízko Hyde Parku a následne sa vydali do vládnej štvrte Whitehall. Polícia odhadla, že do sprievodu prepletajúceho sa ulicami londýnskeho centra sa zapojilo až 100-tisíc ľudí.

Demonštranti mávali palestínskymi vlajkami a držali transparenty s nápismi „Slobodu Palestíne“. Vzduch okolo luxusných hotelov v ulici Park Lane v jednej chvíli zhustol dymom z červených a zelených svetlíc.

V írskej metropole Dublin sa do sprievodu podľa stanice RTE zapojili aktivistické skupiny, politické strany i jednotlivci, vrátane členov palestínskej komunity, ktorí žiadali ukončenie operácií izraelskej armády proti Gaze.

V posledných 24 hodinách sa podobné protestné akcie konali aj na ďalších miestach sveta od Austrálie cez Holandsko, Juhoafrickú republiku až po niektoré arabské krajiny, píše BBC.

Cyperská polícia zadržala štyroch mužov pochádzajúcich zo Sýrie, ktorých podozrieva z toho, že nastražili malú nálož pri izraelskom veľvyslanectve, uviedli agentúry s odvolaním sa na policajný zdroj.

Nálož vybuchla zhruba 30 metrov od veľvyslanectva v noci na sobotu a spôsobila len menšie škody. Polícia tvrdí, že muža vo veku 17 až 21 rokov zadržala neďaleko miesta výbuchu. Jeden z nich mal v aute dva nože a kladivo.

Cyprus je obľúbenou destináciou pre izraelských turistov. V posledných týždňoch zaviedol kvôli konfliktu v Izraeli a pásme Gazy prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet