Na hlavný obsah

WHO vyzvala na otvorenie humanitárneho koridoru do pásma Gazy. Izrael nariadil jeho úplnú blokádu

Počas bombardovania Gazy zasiahol aj rezidenčné budovy.

WHO vyzvala na otvorenie humanitárneho koridoru do pásma Gazy. Izrael nariadil jeho úplnú blokádu
Palestínčania kráčajú medzi ruinami po izraelských leteckých útokoch, ktoré zrovnali so zemou časť štvrte v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (10. 10.) vyzvala na otvorenie humanitárneho koridoru do pásma Gazy. Izrael po bezprecedentnom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas nariadil „úplnú blokádu“ tejto palestínskej enklávy vrátane prerušenia dodávok elektriny, potravín, vody i palív. Informovala o tom agentúra AFP.

„WHO vyzýva na ukončenie násilia. Je potrebné vytvoriť humanitárny koridor, aby sa k ľuďom dostali dôležité zdravotnícke potreby,“ povedal novinárom hovorca organizácie Tarik Jašarevič.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v utorok uviedol, že Izrael počas bombardovania Gazy zasiahol aj rezidenčné budovy vrátane bytových blokov, ako aj škôl a zariadení využívaných OSN, v dôsledku čoho zahynuli aj civilisti.

Türk zároveň apeloval na rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva v súvislosti s úplnou blokádou Gazy. „Obliehanie, ktoré ohrozuje životy civilistov tým, že bráni prístupu tovaru nevyhnutného na prežitie, medzinárodné humanitárne právo zakazuje,“ zdôraznil.
Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) medzičasom informoval, že v dôsledku sobotňajších (7. 10.) útokov militantného hnutia Hamas na Izrael bolo v Gaze vnútorne vysídlených vyše 187 500 ľudí. V pondelok (9. 10.) tento počet predstavoval približne 120-tisíc.

Väčšina vysídlených osôb hľadá útočisko v školách, pričom niektoré z nich OSN označila ako núdzové prístrešky. „Tieto nové vysídlenia sa pridávajú k približne 3 000 Palestínčanom, ktorých vyhnali (z domovov) predchádzajúce eskalácie,“ uvádza sa vo vyhlásení OCHA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet