Na hlavný obsah

Židia žijúci na Slovensku: Z radostných osláv nového roka sa stala smutná pripomienka toho, čo sa deje v Izraeli

Udalosti v Izraeli otriasli židovskou komunitou.

Židia žijúci na Slovensku: Z radostných osláv nového roka sa stala smutná pripomienka toho, čo sa deje v Izraeli
Hudobník Ernest Salzer. Foto: RTVS

Udalosti v Izraeli ovplyvnili život aj slovenskej židovskej komunity. Mnohí z nich tam majú v rodinu či priateľov. Niektorí z nich sa na Slovensko vrátili repatriačnými letmi.

Mal to byť radostný koncert oslavy príchodu nového židovského roka. Zmenil sa však na smutnú pripomienku toho, čo sa deje v Izraeli. Aj slovenskí židia totiž citlivo vnímajú aktuálne udalosti na Blízkom východe.

Viac o postoji slovenských židov zisťoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Samozrejme, reflektujeme výberom pesničiek. Avšak nechceme vyslať signál smútku a tryzny a biedy. Chceme vyslať signál spolupatričnosti a odhodlania,“ povedal hudobník Ernest Salzer.

„Celou našou komunitou to otriaslo. Tieto teroristické barbarské činy. Máme tam priateľov, máme tam rodinných príslušníkov,“ priblížil predseda Ústredného zväzu židovského náboženstva Richard Duda.

Aj v súvislosti so situáciou v Izraeli židovská komunita na Slovensku zvýšila už existujúce bezpečnostné opatrenia. Podľa predsedu ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku je antisemitizmus v našich končinách stále prítomný.

„Všetky tieto teroristické útoky inšpirujú aj tých osamelých vlkov alebo jednotlivcov aj v Európe,“ uviedol Duda.

„Polícia v súvislosti s dianím v Izraeli situáciu podrobne monitoruje. V prípade potreby je pripravená prijať adekvátne opatrenia. Situáciu nepodceňujeme, z taktických dôvodov však nebudeme konkretizovať jednotlivé kroky polície,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Polícia zároveň upozorňuje, že situácia na Slovensku je pokojná a nie je dôvod na znepokojenie. „Cítime sa a chceme sa tu cítiť bezpečne,“ dodal Duda. V súčasnosti žije na Slovensku podľa posledného sčítania zhruba dvetisíc židov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko