Na hlavný obsah

Václav Hřích: Hlas-SD je malým víťazom týchto volieb, Pellegrinimu sa podarilo vyrokovať relatívne veľa

Hlas-SD a Smer-SD majú rovnaký počet zástupcov vo vláde.

Václav Hřích: Hlas-SD je malým víťazom týchto volieb, Pellegrinimu sa podarilo vyrokovať relatívne veľa
Zľava predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hlas-SD je tak trochu malý víťaz týchto volieb, hovorí riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích. „Zdá sa, že sa Petrovi Pellegrinimu podarilo vyrokovať relatívne veľa, ako by naznačovali len percentá alebo počty mandátov, ktoré Smer, Hlas a SNS majú,“ vyhlásil.

Hřích upozorňuje, že Hlas-SD a Smer-SD majú rovnaký počet zástupcov vo vláde (po sedem), SNS pritom získalo dve, respektíve tri ministerstvá. „Zdá sa, že Hlas sa akoby postavili na jednu úroveň so Smerom. To je určite úspech vyjednávania,“ hodnotí.

Priebeh rokovaní mohli podľa neho ovplyvniť aj ponuky zo strany Progresívneho Slovenska, ktoré mohli zvýšiť váhu, akú mal Hlas-SD pri vyjednávaniach.

Hřích neočakáva, že v tejto koalícii nastane veľký kultúrno-etický problém, ako tomu bolo v predchádzajúcej koalícii, ktorú zložil Igor Matovič. „Vyzerá to ako najprirodzenejšia koalícia. Politici z Hlasu, kedysi pôsobili v Smere, takže sa poznajú a v minulosti už tvorili vládu aj s SNS,“ pripomína. „Nemyslím si, že tam bude nejaký konfliktný bod, na ktorom by sa vedeli pohádať tak, ako sa hádali OĽANO a SaS,“ dodal.

Zdôraznil, že vláda bude musieť, vzhľadom na ekonomickú situáciu, pravdepodobne spraviť opatrenia, ktoré nie sú príliš populárne, a za ktoré zvyknú voliči jednotlivé strany trestať. „Uvidíme čo všetko Smer spraví. Dá sa predpokladať, že sa budú spoliehať na to, že dostaneme pomoc z EÚ. Budú sa snažiť čo najviac čerpať eurofondy a prostriedky z plánu obnovy. Robert Fico už naznačil, že nebudú až tak masívne šetriť. Napokon zriaďujeme ďalšie ministerstvo, asi to nebude až taká ekonomicky odvážna vláda,“ uzavrel Hřích.

Václav Hřích v relácii Aktuálne :24 okomentoval aj zahranično-politické smerovanie novej vlády:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko