Na hlavný obsah

Američan žil v mobilnom príbytku, nevlastnil televíziu ani počítač. Na účte mal však milióny, ktoré odkázal mestu

Po smrti muža vyšlo najavo, že bol milionárom.

Američan žil v mobilnom príbytku, nevlastnil televíziu ani počítač. Na účte mal však milióny, ktoré odkázal mestu
Holt na svojej kosačke. Foto: TASR/AP

Geoffrey Holt bol v americkom mestečku Hinsdale známy skromným životným štýlom. Žil v mobilnom domčeku s minimálnym vybavením, nešoféroval auto a málokedy opúšťal komunitu na juhozápade štátu New Hampshire.

Po jeho smrti však vyšlo najavo, že bol milionárom a svoje imanie sa rozhodol darovať svojim spoluobčanom. O prípade informovala agentúra AP.

Holt zomrel tento rok v júni vo veku 82 rokov. Nemal žiadne deti a jeho posledná partnerka už bola niekoľko rokov po smrti. Do závetu dal jednoduchý pokyn – 3,8 milióna dolárov (3,5 miliónov eur) pre mestečko Hinsdale na investície do školstva, zdravotnej starostlivosti, kultúry a rekreácie.

„Myslím, že nikto nemal ani poňatie o tom, že bol taký úspešný,“ povedal člen obecného zastupiteľstva Steve Diorio, ktorý občas na Holta mával zo svojho auta.

Zosnulého miestni najčastejšie vídali, ako si číta noviny na hlavnej ulici, chodí do miestnej samoobsluhy alebo jazdí na kosačke v areáli s mobilnými domami, kde pôsobil ako správca. Obliekal sa zanedbane, doma nemal televíziu ani počítač. Aj keď predtým učil stredoškolákov šoférovať, auto časom vymenil za bicykel.

Obyvatelia poskytli návrhy, čo s peniazmi

Jedným z mála ľudí, ktorí o jeho majetkových pomeroch mali aspoň tušenie, je jeho najlepší kamarát Edwin Smith, ktorý teraz spravuje pozostalosť po Holtovi. Vedel, že jeho priateľ mal rôzne zberateľské záujmy, že mal kedysi vysokú pozíciu v závode na spracovávanie obilia a že svoje peniaze investoval.

Zosnulý sa mu vraj raz zveril, že sa mu s investíciami darilo lepšie, ako si kedy dokázal predstaviť, a že nevie, čo so ziskami robiť. „Dosť ma ohromilo, keď som zistil, že to všetko dostane mesto,“ uviedol Smith.

Odkázané prostriedky by mohli mať pre komunitu so 4 200 obyvateľmi veľký význam, píše AP. Na čo budú použité, zatiaľ nie je jasné. Obyvatelia doteraz prišli s návrhmi ako napríklad renovácia radnice či nákup nového prístroja na počítanie hlasovacích lístkov na počesť muža, ktorý poctivo chodil k voľbám.

Miestna politička Kathryn Lynchová uviedla, že mestečko bude „peniaze používať veľmi hospodárne, ako to robil pán Holt“.

„Vždy mi hovoril, že jeho hlavným životným cieľom je zabezpečiť, aby si nikto nič nevšimol,“ povedala jeho sestra Alison. Brat podľa nej hovoril, že „inak sa môžete dostať do problémov“. „Som len smutná z toho, že si aspoň trochu nedoprial,“ uviedla Alison.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet