Na hlavný obsah

Austrálčana zovrel do čeľustí krokodíl. Zo smrteľného zovretia sa zachránil nevídaným spôsobom

Krokodíla mužov protiútok zaskočil a pustil ho.

Austrálčana zovrel do čeľustí krokodíl. Zo smrteľného zovretia sa zachránil nevídaným spôsobom
Ilustračná snímka krokodíla. Foto: TASR/František Iván

Ak krokodíl zovrie človeka do čeľustí, je šanca na prežitie veľmi malá. Teraz sa medzi týchto šťastlivcov zaradil austrálsky chovateľ dobytka zo Severného teritória Colin Deveraux. Útoku slanovodného krokodíla sa ubránil tým, že ho pohrýzol do oka.

Ako informoval spravodajský server The New York Times, Deveraux pracoval blízko rieky Finniss južne od Darwinu, keď na neho zaútočil trojmetrový slanovodný krokodíl. „Urobil som dva kroky a on ma chytil za pravú nohu,“ povedal austrálskej stanici ABC. „Okamžite so mnou začal triasť ako s bábikou,“ dodal.

Nasledoval boj, keď sa ho krokodíl snažil stiahnuť do vody a Colin Deveraux sa ho podľa svojich slov pokúšal kopnúť ľavou nohou. Krokodíl ho ale ťahal hlbšie do vody. V tej chvíli sa mužovi náhodou podarilo chytiť medzi zubami kožnaté očné viečko. „Podarilo sa mi ho pohrýzť“ povedal. „Trhol som zubami a pustil ho,“ priblížil.

Krokodíla jeho protiútok zjavne zaskočil. Deveraux sa mu dokázal vymaniť a utekal do auta. Jeho brat ho potom odviezol 130 kilometrov do najbližšej nemocnice.

Odborník tento spôsob obrany neodporúča

Odborník na krokodíly Brandon Sideau, ktorý má databázu viac ako 8 000 zaznamenaných krokodílích útokov, však hryzenie ako spôsob obrany neodporúča. A to aj napriek tomu, že je známych niekoľko prípadov, keď to zabralo.

„Nie sú to čisté zvieratá,“ povedal. „Uhryznutie je dobrý spôsob, ako chytiť nejaký žalúdočný vírus,“ vysvetlil Sideau. Najlepšou taktikou podľa neho je držať sa v dostatočnej vzdialenosti od nebezpečnej vody. Obzvlášť v oblastiach, ako je Severné teritórium, kde sa krokodíly bežne vyskytujú.

„Nikdy nechoďte do vody, ak si nie ste na sto percent istí, že v nej nie sú krokodíly. Aj päťmetrový slanovodný krokodíl dokáže zostať dokonale ukrytý tri hodiny aj v plytkej vode bez toho, aby vydal akýkoľvek zvuk alebo sa pohol,“ dodal odborník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet