Na hlavný obsah

Austráliu trápia hlodavce. Tamojšie pláže zamorili živé aj mŕtve potkany

Hlodavce mali ideálne podmienky na rozmnožovanie.

Austráliu trápia hlodavce. Tamojšie pláže zamorili živé aj mŕtve potkany
Ilustračná snímka- potkany. Foto: TASR

Tisíce potkanov – mŕtvych aj živých – zaplavili pláže austrálskeho štátu Queensland, kde spôsobujú značné starosti miestnym obyvateľom. Ako informoval spravodajský server BBC News, Queensland už niekoľko mesiacov bojuje so zamorením hlodavcami. Niektorí odborníci sa obávajú, že to najhoršie ešte len príde.

Podľa odborníkov, ktoré citujú miestne médiá, boli tento rok ideálne podmienky na rozmnožovanie miestneho druhu potkana s latinským názvom Rattus villosissimus.

Kombinácia vlhkého počasia a hojnej úrody zvýšila ich počet. Rozrastajúca populácia je však nútená vydávať sa bližšie k pobrežiu, kde hľadá ďalšiu potravu, ale veľa potkanov túto cestu neprežije.

„Tie krysy sú úplne všade,“ povedal agentúre AFP Derek Lord z mesta Normanton. „Mali sme nájomné autá a ony jedno z nich doslova cez noc zničili, vytiahli všetky káble z motorového priestoru,“ dodal.

Krysy tiež počas niekoľkých posledných týždňov zamorili susedné mesto Karumba a niektorí obyvatelia sa obávajú, že to bude mať negatívny dopad na turistický ruch v tejto oblasti. Karumba je známa ako raj milovníkov rybárstva a pozorovania vtákov.

Video, ktoré zverejnil spravodajský server The Guardian, ukazuje hromady mŕtvych potkanov vyplavených pozdĺž vody. Ďalšia časť nahrávky potom zachytila značný počet potkanov tiel plávajúcich vo vode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet