Na hlavný obsah

Envirorezort chce zneškodniť niektoré vlky a medvede. K nulovej tolerancii majú ochranári námietky

Reguláciu majú vykonávať zásahové tímy.

Envirorezort chce zneškodniť niektoré vlky a medvede. K nulovej tolerancii majú ochranári námietky
Vláda odmieta výskyt medveďov a vlkov v obciach a mestách. Foto: RTVS

Vláda odmieta výskyt medveďov a vlkov v obciach a mestách. Nulovú toleranciu zahrnula aj do schváleného programového vyhlásenia. Ministerstvo životného prostredia chce zmonitorovať výskyt týchto šeliem a potom začne s reguláciou v postihnutých obciach.

Ráno o 5.45 h počas tohto týždňa čakalo chlapca z obce Poniky, ktorý odchádzal do školy, prekvapenie. Za plotom rodinného domu bol medveď.

„Deti sa boja, bojíme sa o deti, rodičia vozia deti na autách do školy, boja sa vychádzať vo večerných hodinách, a samozrejme, ovplyvňuje to turistiku, cykloturistiku a celkovo cestovný ruch,“ uviedla starosta obce Poniky Jana Ondrejková.

„Nulový znamená, že my nebudeme tolerovať, aby boli na životoch ohrození naši občania. Všetky medvede, ktoré sa priblížia k intravilánom obcí, zneškodníme,“ vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Avizovanej nulovej tolerancii medveďov a vlkov v obciach a mestách sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Presný postup rezortu pri odchyte zatiaľ nepoznáme. V programovom vyhlásení sa píše, že reguláciu majú vykonávať zásahové tímy na pokyn ministerstva.

„Veľmi často chceli zásahové tímy reagovať, ale nedostali povolenia od ministerstva. Ministerstvo bolo okupované takými aktivistami, dávali také podmienky dodatočné na odstrel medveďov, že boli nerealizovateľné,“ pokračoval Taraba.

Zásahové tímy mlčia, ochranári kritizujú

Zásahové tímy patria pod Štátnu ochranu prírody, kde po novom zastáva post generálneho riaditeľa Štefan Kysela. Členov týchto tímov sme sa pýtali, aké povinnosti im z nulovej tolerancie vyplývajú. Povedali, že k téme sa vyjadrovať nemôžu.

Niektorí ochranári tento postup považujú za nedostatočne premyslený a upozorňujú na legislatívu, ktorá odstrel umožňuje len za určitých podmienok.

„Musíme poznať stav populácie, nesmieme ho ohroziť, ak to má byť odstrel, tak musí byť skutočne odôvodnený. My nesmieme zastreliť hocijakého jedinca len preto, že sa niekde objaví,“ povedal ekológ a aktivista Erik Baláž.

Ministerstvo životného prostredia avizovalo, že plánuje zmapovať reálny počet medveďov a vlkov. Ak sa premnoženie potvrdí, rezort začne dialóg s Európskou komisiou o preklasifikovaní ich stupňa ochrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko