Na hlavný obsah

Autistické deti súťažili v krasokorčuľovaní. Počas majstrovstiev Slovenska v Prešove sa ich predstavilo viac ako 40

Oproti profesionálom mali kratší čas na jazdu.

Autistické deti súťažili v krasokorčuľovaní. Počas majstrovstiev Slovenska v Prešove sa ich predstavilo viac ako 40
Krasokorčuliar s poruchou autistického spektra. Foto: RTVS

Šport je ideálnym liekom na autizmus. Hovoria rodičia aj tréneri autistických krasokorčuliarov. Počas dvojdňových majstrovstiev Slovenska v Prešove sa ich predstavilo viac ako 40. Na Slovensku iba v tomto meste funguje krasokorčuliarsky klub pre autistov.

Na ľadovú plochu vyrážali s odhodlaním a s úsmevom. Oproti profesionálom mali kratší čas na jazdu, ale aj oni museli zvládnuť predpísané figúry. Títo športovci trénujú aj dvakrát do týždňa.

Autistickým krasokorčuliarom sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Pre deti je to radosť, lebo vždy, keď sa im podarí aj tá najmenšia maličkosť, ktorú dokážu, je to pre nich motivujúce a majú pravidelný pohyb,“ uviedla spoluorganizátorka a predsedníčka OZ Skate Prešov Martina Lukáčová.

„Je to určite o veľkej trpezlivosti a o tom neustále dookola to s nimi natrénovať. Keď vidím aj tie zdravé deti, tak zasa ten rozdiel taký veľký nie je,“ povedal tréner z Brna Pavel Zbožínek .

Majstrovstvá Slovenska sú pre nich vrcholom ich snaženia. Aj takto rozvíjajú komunikáciu a spoluprácu a platí, že súper súpera aj ich tímy sa povzbudzujú navzájom.

„Tieto deti možností trávenia voľného času majú veľmi minimálne. Mal túžbu naučiť sa korčuľovať. Bola to naozaj jeho vnútorná túžba, ktorá sa mu splnila,“ uviedla mama súťažiaceho autistu z Prešova Mária Kamenská.

„Práve šport je najlepšou formou inklúzie a spája tie deti,“ dodala Lukáčová. V prešovskom klube trénuje 15 autistov a počas týchto majstrovstiev súťažili aj so športovcami z Rakúska i Českej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny