Na hlavný obsah

Českí turisti uviazli na jednom z tatranských vrchov, záchrannú akciu komplikoval silný vietor

V horách už prevládajú zimné podmienky.

Českí turisti uviazli na jednom z tatranských vrchov, záchrannú akciu komplikoval silný vietor
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Horská záchranná služba (HZS) dôrazne upozorňuje návštevníkov a turistov, že v horách už prevládajú zimné podmienky. Podľa jej informácií sa na chodníkoch vo Vysokých Tatrách nachádza súvislá vrstva nového snehu, ktorý miestami dosahuje výšku 30 až 50 cm. Uviedla to v súvislosti s nočnou záchrannou akciou na Veľkej Svišťovke v Tatrách, na ktorej vrchole uviazla v piatok dvojica českých turistov.

Žiadosť o pomoc pre Čechov prišla v podvečerných hodinách. Turisti zišli z turistického chodníka a uviazli na vrchole Svišťovky, pričom boli vystavení silnému vetru so snežením a nedokázali ďalej samostatne pokračovať. Na pomoc im odišlo osem horských záchranárov zo Starého Smokovca.

„Celú záchrannú akciu komplikoval silný vietor, kvôli ktorému museli záchranári postupovať pozemne a nebolo možné využiť lanovku v Tatranskej Lomnici,“ opísala HZS.

Záchranárom sa dvojicu podarilo nájsť, zateplili ju a poskytli jej teplé nápoje. Následne Čechov evakuovali do Tatranskej Lomnice, kde na vlastnú žiadosť pokračovali samostatne. Záchranná akcia bola ukončená pred polnocou.

Horskí záchranári zároveň opäť raz pripomínajú, že s príchodom zimného ročného obdobia sa skracujú dni. Z tohto dôvodu je podľa nich nutné akúkoľvek aktivitu v horách prispôsobiť dennému svetlu a byť vybavený svetelnými zdrojmi.

„Zároveň chceme apelovať na návštevníkov hôr, že pokiaľ budú počas pobytu v horách vystavení zlému počasiu, aby prehodnotili možnosť návratu, nakoľko výstup je voliteľný, ale zostup je povinný,“ zdôraznili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny