Na hlavný obsah

Cesta cez Pačanský kopec zostane uzavretá ďalšiu zimu. Aj napriek rekonštrukcii ju úrady nedovolili otvoriť

Ide o najrýchlejšiu spojnicu Gemera so Spišom.

Cesta cez Pačanský kopec zostane uzavretá ďalšiu zimu. Aj napriek rekonštrukcii ju úrady nedovolili otvoriť
Cesta cez Pačanský kopec zostane uzavretá ďalšiu zimu. Foto: RTVS

Cesta cez Pačanský kopec zostane uzavretá ďalšiu zimu. Aj napriek tomu, že ju Košický kraj zrekonštruoval tak, aby bola prejazdná aj v tomto ročnom období. Úrady to nedovolili. Ide pritom o najrýchlejšiu spojnicu Gemera so Spišom.

Takmer deväťkilometrový úsek, ktorý bol dlhé roky v havarijnom stave, Košický samosprávny kraj (KSK) ešte minulý rok zrekonštruoval. Opravili povrch vozovky, vybudovali výhybne, priepusty a v kritických úsekoch osadili zvodidlá.

„Aj napriek tomu, že KSK aj Správa ciest KSK vyvíjajú maximálne úsilie, aby bol Pačanský kopec aj počas zimy prejazdný, tak, žiaľ, úsek bude od 1. novembra neprejazdný, a to pre všetky druhy dopravy,“ uviedla hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Uzavretej spojnici Gemera so Spišom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„KSK urobil maximum preto, aby ju zrekonštruoval, čo nám dalo veľkú nádej na uľahčenie života na tejto strane. Vnímame to ako náš neúspech,“ priblížil starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

Obyvatelia zo Smolníka a okolia túto cestu využívajú najmä na nákupy či na cestu za doktormi. Kým v lete cesta zo Smolníka do Rožňavy trvá približne pol hodinu, obchádzka v zime cez Moldavu nad Bodvou a Sorošku viac ako hodinu a pol.

Problém = zimná údržba

Cesta je úzka a v horskom teréne. Podľa úradníkov predstavuje problém zimná údržba. „Z dôvodu nevyhovujúcich smerových a výškových pomerov sa uvedená cesta v zmysle operačného plánu zimnej údržby ciest 2023/2024 zaradila do zoznamu neudržiavaných ciest,“ informovala hovorkyňa KR PZ v Košiciach Jana Mésarová.

„Kto pozná krajiny ako sú Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, tak vedia, že horské priechody sú ešte vo vyšších polohách, vo vyšších nadmorských výškach a sú sprejazdnené,“ upozorňuje Dlugoš.

Košickí cestári už počas minulej zimy robili skúšobnú zimnú údržbu. Kraj si dal vyhotoviť bezpečnostný audit. O vydaní povolení na celoročnú prevádzku úseku chce s dotknutými orgánmi ešte rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny